fbpx

Baby’s hebben 10 keer meer microplastic in hun ontlasting dan volwassenen, blijkt uit onderzoek

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een recente studie wees uit dat het niveau van één type microplastic in de ontlastijg van zuigelingen aanzienlijk hoger is dan bij volwassenen.

De studie gepubliceerd in Environmental Science & Technology Letters vergeleek de uitwerpselen van tien volwassenen en zes baby’s in de staat New York.

Onderzoekers van de New York University School of Medicine ontdekten dat één type microplastic genaamd PET, of polyethyleentereftalaat, 10 keer meer in de poep van zuigelingen voorkwam dan dat van volwassenen, op basis van
lichaamsgewicht, meldt Wavy.

Ze testten ook meconium, de eerste stoelgang van een pasgeborene, van drie baby’s en controleerden op plastic uit de luiers zelf. In alle monsters vond het onderzoeksteam ten minste één type microplastic.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Omgekeerde wereld: man ondergaat operatie na zaadlozing uit aars en ontlasting uit geslachtsdeel

Wetenschappers wijzen erop dat baby’s vaak omringd zijn door dingen gemaakt van plastic – flessen, spenen, dekens en plastic voedselcontainers, bijvoorbeeld – en graag dingen in hun mond stoppen. Kinderen die tijd doorbrengen met kruipen en liggen op synthetisch tapijt, kunnen ook de PET-deeltjes inademen.

BEKIJK OOK
Zelfs milde COVID verhoogt de kans op een hartaanval en beroerte

Microplastics zijn fragmenten van plastic van minder dan 5 mm lang, volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration. De kleine delen worden vaak gemaakt als grotere stukken plastic afbreken.
Het is nog niet duidelijk wat de effecten hiervan zijn op de gezondheid van baby’s.

Om de consumptie van microplastics door baby’s te minimaliseren, suggereren experts dat ouders niet-plastic kookgerei gebruiken om melk of flesvoeding te verwarmen en te laten afkoelen voordat ze het naar een babyflesje overbrengen.

Vermijd waar mogelijk het gebruik van plastic lunchboxen, plastic verpakt voedsel en plastic voedselcontainers.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER