fbpx

Baby geboren met maag, lever en darmen aan de buitenkant van lichaam na 4 jaar eindelijk naar huis

GFC NIEUWS- Een wonderbaby die met zijn maag, lever en darmen aan de buitenkant werd geboren en volgens de artsen slechts een 5% overlevingskans had, mag na vier jaar eindelijk naar huis.
Max Staines uit Engeland, nu vier jaar oud, werd bij de geboorte gediagnosticeerd met omphalocele, een afwijking waarbij de lever, darmen of andere organen van de baby, via de navel, buiten de buikwand steken. Gelukkig zijn de organen meestal bedekt met een doorzichtige zak die in de meeste vallen gesloten blijft. Naast de darmen kunnen ook de geslachtsorganen of maag in deze uitstulping terecht komen.
Moeder Lauren, 27, kreeg tijdens haar 12 weken zwangerschap van de arts te horen dat de overlevingskans van haar baby heel klein was. Ze werd zelf aangeraden lm het kindje te aborteren, maar ze weigerde.
Omphalocele kan zorgen voor een abnormale vorming van de borstkas. De organen in de buik geven steun bij de groei van de borstkas maar als die organen niet op de juiste plaats zitten, ontwikkelt de borstkas niet op de juiste manier. Hierdoor hebben de longen minder plaats en kunnen ze ook niet goed ontwikkelen, waardoor deze baby’s soms moeite hebben met ademhalen.
Daarnaast moet men zorgen dat de zak rond de organen niet breekt anders vormt dit een gevaar voor infectie. Waar vooral op gelet moet worden is dat er geen enkel orgaan gekneld raakt, want anders kan dit de bloedstroom beïnvloeden waardoor het orgaan kan beschadigd worden en afsterven.
Deze aandoening komt voor bij ongeveer 1 op de 5300 zwangerschappen. De meeste baby’s die geboren worden met deze aandoening hebben ook andere geboorteafwijkingen zoals neurale buisdefecten, chromosomale afwijkingen of hartafwijkingen.
Maar kleine Max is een echte vechter en mag na 4 jaar naar huis. De jongen onderging gedurende 4 jaar regelmatig levensreddende operaties.

BEKIJK OOK
Vader schiet 17-jarige zoon dood en pleegt daarna zelfmoord