fbpx

Baby bijna dood na aanraking met kindvriendelijke verf

Christen Hyde (28) zegt dat een kunstactiviteit met kindvriendelijke verf bij de oppas bijna het leven van haar baby heeft gekost.

Voor een Vaderdag werkstuk werden de voetjes van de kinderen in verf gedipt voor voetafdrukken. Op een gegeven moment merkte het personeel dat het jongetje helemaal rood werd en moeite had met ademen. Met spoed werd er een ambulance gebeld en het werd het kindje afgevoerd naar het ziekenhuis.

Hyde die overigens werkt bij hetzelfde ziekenhuis, zegt dat het 10 minuten duurde voordat de ambulance arriveerde. Het kindje had overal aan zijn lichaam rode vlekken en kon nauwelijks ademen.

Hij werd meteen medicatie toegediend om te voorkomen dat zijn luchtwegen volledig dichtgingen. De jongen verkeerde volgens de eerste resultaten van een onderzoek in een anafylactische shocktoestand, vanwege een snelle systemische allergische reactie.

Anafylaxie treedt soms op wanneer een persoon wordt blootgesteld aan een allergeen waarvoor de persoon in kwestie allergisch of sensitief is. Vele stoffen kunnen als allergeen fungeren. Zelfs zeer kleine hoeveelheden van het allergeen kunnen al een levensbedreigende anafylactische reactie veroorzaken.

BEKIJK OOK
Visser steekt collega dood tijdens ruzie

Anafylaxie kan optreden na inname van het allergeen, maar ook na inademing ervan, na huidcontact of een injectie met de betreffende stof. De ernstigste vorm van anafylaxie kan soms in enkele minuten tot de dood leiden als deze niet meteen wordt behandeld.

Wat de allergie bij het kindje had getriggerd, was een raadsel voor de artsen, totdat de vader van het kindje gele verf zag aan zijn voetjes. Hij herinnerde zich dat ze op die dag bij de oppas hadden gewerkt met verf, waarin hoogstwaarschijnlijk melk in zat. Het kindje is allergisch tegen melk en andere zuivelproducten.

Het personeel bevestigde dat er gewerkt was met Cra-Z-Art Washable Kids Paint. Zij weet echter niet als er melk in zit.

De ouders zijn ervan overtuigd dat melk of een andere zuivelproduct in het product voor de allergische reactie heeft gezorgd. Dit wordt echter ontkent door de fabrikant, die stelt dat er geen zuivel wordt verwerkt in de producten.