fbpx

Baanbrekende nieuwe behandeling ontwikkeld voor ziekte Alzheimer

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuw molecuul ontwikkeld door onderzoekers van de Bar-Ilan University is effectief gebleken bij het diagnosticeren van de ziekte van Alzheimer in de vroegste presymptomatische stadia en bij het voorkomen van progressie van de ziekte.

Meer dan 55 miljoen mensen wereldwijd leefden in 2020 met de ziekte van Alzheimer, volgens Alzheimer’s Disease International. Dit cijfer zal naar verwachting elke 20 jaar bijna verdubbelen, tot 78 miljoen in 2030 en 139 miljoen in 2050.

In 2021 schatte het WHO Global Status Report de jaarlijkse wereldwijde kosten van dementie op meer dan $ 1,3 biljoen en verwachtte te stijgen tot $ 2,8 biljoen in 2030.

Tot op heden hebben de meeste geneesmiddelen die zijn ontwikkeld om de ziekte van Alzheimer te behandelen gefaald, grotendeels omdat ze zich richten op de verkeerde biomarkers en personen die al tekenen van de ziekte vertonen. Zodra de symptomen verschijnen, zijn veel hersencellen die verantwoordelijk zijn voor geheugen en cognitie waarschijnlijk al beschadigd en onherstelbaar.

BEKIJK OOK
Mensen die in kleine dorpen wonen lopen een veel groter risico op hartfalen

Professor Shai Rahimipour van de afdeling Chemie aan de Bar-Ilan Universiteit in Israël heeft een andere aanpak ontwikkeld met behulp van theranostiek om de vroegste, presymptomatische tekenen van de ziekte van Alzheimer te lokaliseren en te behandelen.

De baanbrekende aanpak van Rahimipour is veelbelovend in het stoppen van de progressie van de ziekte voordat onomkeerbare hersencelschade ontstaat en heeft aanzienlijke aandacht gekregen in de wetenschappelijke wereld.