AZP verzekert: geen nieuwe infecties NICU

Op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het AZP worden er momenteel 11 baby’s verzorgd. De enige baby die nog ziek is, wordt gescheiden gehouden van de rest en intensief verzorgd. Er hebben zich geen nieuwe besmettingen voorgedaan, zei algemeen directeur Claudia Marica – Redan van het AZP tijdens een persconferentie over de huidige situatie op de NICU.

De maatregelen die het ziekenhuis meteen na de formele melding van de sterfgevallen op 10 januari heeft ingevoerd zijn het scheiden van de zieke kinderen en het personeel dat hen verpleegd. Het antibioticabeleid is verscherpt, de surveillance verhoogd en de schoonmaakprocedures zijn verbeterd.

Daarnaast is de zorg voor de kinderen die nu nog op de NICU liggen verder geïntensiveerd. De uitkomst van het onderzoek welke het ziekenhuis vooruitlopend op de komst van de PAHO heeft uitgevoerd, heeft uitgewezen dat de besmetting waarschijnlijk heeft plaatsgevonden bij het bereiden van de medicatie.

De calamiteitencommissie bestaande uit onder andere microbiologen, de infectie specialist, de ziekenhuishygiënist, infectiologen en andere deskundigen is na diepgaand onderzoek erachter gekomen welke bacterie de veroorzaker is van de infectie. Deze kwam waarschijnlijk via medicatie de bloedbaan van de kindjes binnen en veroorzaakte een bloedvergiftiging. Nadat dit is ontdekt, is er meteen een andere plek gekozen om de medicatie veilig te bereiden. Vanaf 1 februari zal de bereiding van medicatie worden overgenomen door de apotheek.

Het AZP betreurt dit incident en geeft aan samen met maatschappelijk werkers en waar nodig psychologen, begeleiding te bieden aan de ouders van de overleden kindjes. Waarnemend directeur Maureen Van Dijk-Wijngaarde van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat als er bij de ouders behoefte bestaat voor andersoortige begeleiding, zij die niet uit de weg zal gaan.(GFC)

Overige berichten