AWINI: Academie voor Jeugdontwikkeling

OKE Empowerment onder leiding van Obed Kanape heeft AWINI: de Academie voor Jeugdontwikkeling opgericht.

AWINI betekent: de overwinning, de winst, het voordeel en hij/zij heeft gewonnen.

Kanape vertelt meer over zijn concept:

“Voor meer dan drie jaren heb ik op uitnodiging van leerkrachten motivatiesessies gedraaid voor meestal de vijfde en zesde klassers van het Gewoon Lager Onderwijs. De leerkrachten geven mij aan dat het niet altijd lukt om alle leerlingen mee te krijgen. Het zijn meestal kinderen uit de kansarme gezinnen en die vaak genoeg veel meer kunnen als zij een extra stoot krijgen. Dit en andere zaken die zij aan mij vertelden hebben mij getriggerd om een duurzamere draai te geven aan de motivatiesessies.

Je moet je voorstellen dat de motivatiesessie ervoor zorgt dat de leerling een eigen vlam aanmaakt, maar vaak genoeg als die vlam uitgaat is de bron er niet meer voor hun om hun vlam weer leven te geven. Zie het zo dat zij de bron ervaren als de persoon die is gekomen om met hun te praten. Zij zien de externe bron als de kracht die zij nodig hebben. Ik heb toen mijzelf de vraag gesteld: kan ik niet de interne kracht van de leerlingen verder stimuleren en tegelijkertijd hen een grotere groei gerichte externe bron aanbieden?

Zo is het concept geboren om duurzaam de leerlingen te ondersteunen. Deze duurzame vertrekpunt deed beroep op mijn creativiteit en innovatieve geest en toen belandde ik op het starten van een academie die richt op het duurzaam werken aan de cognitieve ontwikkeling van de Surinaamse leerling. De stapsgewijze indeling van de cognitieve competenties volgens Benjamin Bloom is een belangrijk basis bij de activiteiten van dit initiatief”.

De leerlingen moeten na het traject te hebben doorlopen beter worden in het onthouden, begrijpen, toepassen, analyseren, evalueren en creëren.