Avondklok en weekendlockdown helpen niet! Nederlandse hoogleraar heeft gelijk

INGEZONDEN- De avondklok werkt niet om het aantal virusbesmettingen terug te dringen. De Nederlandse hoogleraar en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers heeft groot gelijk.

Op de televisie gaf hij toe dat de invoering van de avondklok daar geen enkel effect heeft gehad op de coronacijfers, evenmin op het aantal personen dat werd opgenomen in de verschillende ziekenhuizen. Geen enkel effect, zo vertelde hij tijdens een talkshow.

Dat deze bekende internist die het zeker kan weten- hij is voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg- kritiek krijgt van voorstanders van de avondklok is jammer. Het zou handiger zijn geweest om zijn visie en de effecten eerst beter te evalueren.

Binnen de wetenschap bestaat er beslist geen consensus over de effectiviteit van een avondklok, nog minder een weekendlockdown. Er zijn genoeg collegae medische specialisten en epidemiologen die dezelfde mening zijn toegedaan als deze hoogleraar en deze baseren op gedegen wetenschappelijk onderzoek.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Suriname zeker tot volgend jaar in strenge lockdown en bedrijven gaan over de kop, voorspelt KSVC

Het argument dat er met deze ingrijpende maatregelen minder menselijke contactmomenten zijn is niet altijd valide. Vooral in Suriname niet! Er is voldoende anecdotal evidence dat personen op de dagen en uren voorafgaand aan de thuisopsuitingen juist frequenter en intensiever in fysiek contact met elkaar komen.

OOK INTERESSANT
Handelsmissie naar Dominicaanse Republiek biedt kansen voor Surinaamse ondernemers

In Suriname is dat vooral op de vrijdag massaal het geval. Gelet ook op de lange incubatietijd is een avondklok en weekendlockdown daarom totaal zinloos. Het zou inderdaad wel effect sorteren indien men een ieder langer dan een week of twee weken volledig van elkaar zou afzonderen.

Het zou erg handig zijn indien de Surinaamse regering deze nodeloze en mensonterende gijzelingen in de avonduren en weekenden in heroverweging weegt.

Het reduceren van besmettingen kunnen wij realiseren door veel meer nadruk te leggen op de acties die echt werken: voldoende afstand van elkaar bewaren, binnenruimtes veel beter laten ventileren, goede kwaliteit mondkapjes- FFP2 of N95 bij hoog risicosituaties- adviseren en veel meer activiteiten verplaatsen naar de buitenlucht.

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]