Australische premier wil internet aan leiband overheid

Redactie GFC Nieuws — De Australische premier Scott Morrison roept op tot een wereldwijde aanval op sociale media. Hij doet dit in de nasleep van de schietpartijen in Christchurch. Een daarvan streamde de dader live op Facebook. Duizenden mensen bekeken de lugubere beelden.

“Het is onaanvaardbaar om het internet als een niet-bestuurde ruimte te behandelen,” schreef Morrison in een brief aan de Japanse premier Shinzo Abe.

 

Hij eist dat sociale media betere waarborgen inbouwen zodat zij niet worden misbruikt door terroristen of om haat te zaaien.

Facebook zei in een rapport over het incident dat minder dan 200 personen de live-uitzending hebben gezien. Anderhalf miljoen kopietjes zouden zijn verwijderd, 1,2 miljoen daarvan zouden reeds tijdens het uploaden zijn geblokkeerd.

Morrison betwijfelt of sociale media in staat zijn hun platform zelf in de gaten te houden. “Als ze een algoritme kunnen schrijven om ervoor te zorgen dat jij de advertenties ziet waarvan zij willen dat jij die ziet, dan ben ik er vrij zeker van dat ze een algoritme kunnen schrijven om haatcontent op sociale mediaplatforms te screenen,” zei Morrison tegen verslaggevers in Adelaide.

Overige berichten