fbpx

Australiës ‘moordeiland’: archeologen graven 400 jaar na grootste massamoord nog altijd lijken op

De Houtman Abrolhos is een weinig bekende, pittoreske eilandengroep in de Indische Oceaan aan de westkust van Australië. Onder het paradijselijke zand ligt echter een bloedig en gewelddadig verleden.

Bijna 400 jaar geleden vond er de eerste en grootste massamoord in Australië plaats. Vandaag worden er nog altijd volledige skeletten opgegraven, binnen een nieuw archeologisch onderzoek, schrijft HLN.be.

In 1629 leed de Nederlandse Batavia schipbreuk aan de Houtman Abrolhos, een keten van 122 eilanden. Van de schipbreukelingen die naar het land probeerden te zwemmen, verdronken er ongeveer veertig. Maar wie wel Beacon Island bereikte, was er nog slechter aan toe. Het eiland werd later veelzeggend omgedoopt tot ‘Batavia’s kerkhof’.

BEKIJK OOK
Ambassadeur Ho-Chong ontvangt Surinaamse diaspora en bursalen in China voor kennismakingsbezoek

Meer dan 300 mannen, vrouwen en kinderen overleefden en wachtten op Beacon Island op hun redding. Maar er ontstond al snel muiterij, met aan het hoofd een psychopaat. 125 mensen werden door de muiters in drie maanden tijd afgeslacht, terwijl sommigen in leven werden gehouden om als seksslaaf te dienen of om gemarteld te worden(HLN.be)

Foto: screenshot 60 Minutes