Auditie 25ste JCI Nilom National Speech Contest achter de rug

GFC NIEUWS- Op 8 februari vond de auditie voor de JCI Nilom National Speech Contest (NSC) plaats.
In totaal hebben 24 studenten zich hiervoor aangemeld. Hiervan stromen 16 studenten door naar het trainingstraject.
De NSC wordt dit jaar voor de 25ste keer georganiseerd door JCI Nilom. Tijdens de auditie waren de studenten vrij in het kiezen van een onderwerp.
Onderwerpen die veel aan de orde kwamen, waren depressie onder studenten, Coronavirus en drugsgebruik onder jongeren. “Bij een aantal studenten zag je de spanning. Van sommigen waren we echt onder de indruk. Ik ben ervan verzekerd dat alle studenten aan het einde van het project betere sprekers zijn,” zegt Chivian Gilliot, director van dit project.
Van de 16 studenten zijn er 3 met een “wildcard”, wat betekent dat er gedurende het trainingstraject 3 studenten komen uit te vallen. De uiteindelijke selectie moet komen op 13 studenten.
“SpeakUp and Breakthrough!” is het thema voor deze editie. “Een van de redenen waarom wij hiervoor hebben gekozen is dat onze Surinaamse jongeren de afgelopen periode van alle kanten geconfronteerd zijn geraakt met zelfmoord gevallen,” geeft Ruiz Kartoredjo, Local President van JCI Nilom, aan.
Het contest is voor studenten tussen de 16 en 22 jaar die op de Middelbare school zitten. Het doel is om hen wegwijs te maken hoe te denken en te spreken in het openbaar en hierdoor een positieve impact te creëren in hun omgeving.
Voorafgaand het contest zullen de studenten getraind worden door deskundige JCI-leden op het gebied van spreken in het openbaar. “De organisatie probeert middels dit evenement jongeren fundamentele skills aan te reiken zoals communicatieve vaardigheden, argumentatie, zelfvertrouwen en taalvaardigheid,” zegt Kartoredjo.
De scholen die deelnemen aan het trainingstraject zijn Scholengemeenschap Sanatan Dharm, HAVO 3, Scholengemeenschap Kwatta, Lyceum 1, Scholengemeenschap Tamanredjo, Imeao 1, Henry Hassankahn Scholengemeenschap, AMS, Lyceum 2, Christelijk HAVO en het Schakel Middelbaar Onderwijs.
Het contest zal in de Paasvakantie plaatsvinden op woensdag 8 april in de Congreshal.
Het contest is vorig jaar gewonnen door Fanathy Paal van het HAVO 3.