fbpx
Assembleevoorzitter kijkt uit naar economische voordelen baggerproject

GFC NIEUWS- Bij het startsein voor het uitbaggeren van de vaargeul in de Surinamerivier op 2 maart heeft de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Simons, namens het volk van Suriname gevraagd ‘dat wij kampioen beginnen te worden in het exporteren van goederen’.

De DNA-voorzitter verwacht dat de goederen die worden geïmporteerd misschien goedkoper kunnen worden, omdat grotere schepen het land zullen binnenvaren.

Het uitbaggeren van de Surinamerivier is een belangrijke ontwikkeling voor het land. Hoewel dit ook in verschillende regeerperioden is aangekaart, is het project niet van de grond gekomen. “We zijn blij dat wij vandaag eindelijk hier kunnen staan om de aanvang van dit project mee te maken.”

Opeenvolgende regeringen in de voorbije tien tot twintig jaar hebben volgens voorzitter Simons aangegeven, dat de Surinamerivier moest worden uitgebaggerd omdat dit een aantal voordelen voor het land zou meebrengen. Als de rivier wordt uitgebaggerd is het belangrijk dat grote schepen blijven varen. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat de rivier weer kan dichtslibben.

Suriname zou bijvoorbeeld gas het land kunnen invoeren. DNA-voorzitter heeft in het verleden gesproken met verschillende groepen in het land over het vraagstuk van onze energie en de energieprijzen.

Eén van deze groepen is de EBS geweest. Bij de gesprekken heeft zij steeds gevraagd of er niet kan worden gewerkt met gas in plaats van met zware olie. Er is toen onder andere aangegeven, dat de machines het aan zouden kunnen maar dat gas in veel grotere schepen wordt vervoerd.

Het gas zou dan in Trinidad overgeheveld moeten worden en de voordelen voor het milieu als de kosten die het gas voor ons zou hebben zouden we niet kunnen krijgen, omdat de Surinaamse haven niet voldoet.

Verder heeft de assembleevoorzitter aangegeven blij te zijn met een onderhoudstraject van vijf jaar, waardoor dezelfde maatschappij die verantwoordelijk is voor het uitbaggeren van de Surinamerivier zal helpen om de rivier diep te houden.

Ze benadrukte dat de rivier diep blijft als er constant grote schepen binnenvaren, waardoor er ook meer economische activiteit is en deviezen het land binnenkomen.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…