fbpx

Aspirine kan aantal eierstokkankers verminderen voor mensen met hoger genetisch risico

GFC NIEUWSREDACTIE- Een studie gepubliceerd in JAMA Network Open suggereert dat frequent aspirinegebruik het risico op niet-alcoholische eierstokkanker vermindert, ongeacht de meeste genetische risicofactoren.

Frequent aspirinegebruik werd gedefinieerd als zelfgerapporteerd dagelijks of bijna dagelijks gebruik gedurende zes maanden of langer.

Patiënten met niet-alcoholische eierstokkanker van in totaal 4.476 en 6.659 controledeelnemers werden opgenomen in de analyse.

Er waren 575 patiënten en 1.030 controledeelnemers die frequent aspirinegebruik meldden.

De 13% vermindering van het risico op eierstokkanker geassocieerd met frequent aspirinegebruik werd niet beïnvloed door de polygene risicoscore (PGS) van de patiënt, een risicobeoordeling op basis van bekende genetische correlaties met de ziekte.

BEKIJK OOK
Nieuwe combinatie van geneesmiddelen die longtumoren bij muizen vermindert

In de analyse vertoonden personen met een PGS groter dan het 80e percentiel, de hoogste genetische risicogroep, geen verminderd risico geassocieerd met aspirinegebruik.

De onderzoekers wijzen er echter op dat deze groep buiten de statistische betrouwbaarheidsindex van 95% BI van de gegevensverhoren viel, wat betekent dat hoewel de studie niet in staat was om een risicovermindering te bevestigen, een vermindering, zelfs 13%, ook voor deze personen zou kunnen plaatsvinden, en dus niet als een nulresultaat moet worden beschouwd, maar als een gebied dat verder onderzoek vereist.