Aspirine gelinkt aan verhoogd risico op hartfalen

GFC NIEUWSREDACTIE- Aspirinegebruik wordt geassocieerd met een 26% verhoogd risico op hartfalen bij mensen met ten minste één risicofactor.

Dat is de bevinding van een studie die maandag is gepubliceerd in ESC Heart Failure, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC).

Risicofactoren zijn roken, obesitas, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en hart- en vaatziekten.

“Dit is de eerste studie die meldt dat bij personen met ten minste één risicofactor voor hartfalen, degenen die aspirine gebruikten meer kans hadden om de aandoening vervolgens te ontwikkelen dan degenen die de medicatie niet gebruikten,” zei studie auteur Dr. Blerim Mujaj van de Universiteit van Freiburg, Duitsland.

“Hoewel de bevindingen bevestiging vereisen, geven ze aan dat het mogelijke verband tussen aspirine en hartfalen moet worden opgehelderd.”

De invloed van aspirine op hartfalen is controversieel.

Deze studie was gericht op het evalueren van de relatie met de incidentie van hartfalen bij mensen met en zonder hartaandoeningen en te beoordelen of het gebruik van het medicijn verband houdt met een nieuwe diagnose van hartfalen bij mensen met een verhoogd risico.