fbpx

Ashanti-koning voert overleg met Surinaamse private sector

Koning Otumfuo Osei Tutu II had vrijdag een overlegmoment met de private sector van Suriname. Het onderhoud welke plaatsvond in de Multi Purpose Hall van de Centrale Bank van Suriname had als doel Surinaamse ondernemers bekend te maken met de mogelijkheden welke Ghana biedt.

Vicepresident Michael Adhin verwelkomde de eregast. Hierna hielden Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, Lekhram Soerdjan van Landbouw Veeteelt en Visserij en Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme een presentatie waarin de huidige situatie van hun respectieve sectoren werd belicht alsmede de potenties in die sectoren.

De Asantehene gaf aan dat ontwikkelingslanden met vele uitdagingen te kampen hebben en dat er daarom extra aandacht gegeven moet worden aan de gebieden waar er waarde toegevoegd kan worden. Uit de presentaties is gebleken dat er enorm veel mogelijkheden zijn tussen Ghana en Suriname voor wat betreft de cassave productie, bauxiet en olie palm sector alsook op toerisme gebied.

Volgens Koning Osei Tutu II bezit Ghana over voldoende kennis over de cassave en oliepalm industrie en zijn zij bereid dit met Suriname te delen waardoor Suriname het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Voor wat bauxiet betreft zou Ghana veel kunnen leren van het Bauxiet Instituut van Suriname.

De vertegenwoordigers van de particuliere sector zijn in de gelegenheid gesteld zich voor te stellen en aan te geven op welke gebieden er samenwerkingen alsook uitwisselingen wenselijk zijn tussen de twee landen. Vanuit enkele aanwezige ondernemers is duidelijk gemaakt dat een rechtstreekse vlucht tussen Suriname en Ghana voordelen bied voor beiden naties.

De koninklijke delegatie was onder de indruk van de warme welkom die zij gehad heeft sinds haar aankomst in Suriname. De Asantehene gaf de garantie binnen korte tijd te zullen terugkeren naar Suriname.(GFC)

OOK INTERESSANT
Nog twee leden roversbende opgepakt voor aanrijden en beroven slachtoffer