ASFA en SBB versterken Suriname’s houtsector met EU-ondersteuning

Image 1 SFL SBB ASFA

De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend ter bevordering van de houtverwerkingssector in Suriname.

Deze samenwerking is onderdeel van het project “Strengthen Institutional Capacity to Encourage Sustainable Wood Processing”, dat valt binnen het Sustainable Forestry and Livelihoods (SFL)-programma, gefinancierd door de Europese Unie (EU) en lokaal geïmplementeerd door de Agence Française de Développement (AFD).

Het SFL-programma, dat op 1 maart 2023 werd gelanceerd met een contract tussen de EU en SBB, heeft als doel de duurzaamheid van Suriname’s bossen te waarborgen.

Tropische bossen spelen een cruciale rol in de strijd tegen mondiale milieuproblemen, maar worden steeds vaker bedreigd.

Binnen het SFL-project richt SBB zich op de versterking van het nationale institutionele beheer, met als speerpunt het verbeteren van bosmonitoring en -beheer.

Om deze doelen te realiseren, wordt de menselijke capaciteit vergroot om wet- en regelgeving effectief te implementeren. Voor deze activiteiten heeft de EU een budget van €1 miljoen beschikbaar gesteld.

Naast bosmonitoring is het essentieel om op verantwoorde wijze om te gaan met houtopbrengsten. Dit betekent dat niet alleen de export van rondhout wordt verminderd, maar ook dat er actief wordt geïnvesteerd in lokale houtverwerking. Het streven is om de maximale economische waarde uit het hout te halen en tegelijkertijd Suriname’s carbon-negatieve status te behouden.

Gedurende de looptijd van het project worden vier belangrijke activiteiten uitgevoerd:

Onderzoek naar de impact van het afbouwen van rondhoutexport en de ontwikkeling van richtlijnen voor de houtverwerking.

Opstellen van trainingsmodules om werknemers in de sector op te leiden en hun kennis te vergroten.

Praktische training van de eerste groepen houtverwerkers op basis van de ontwikkelde modules.

Publieksvoorlichting en promotiecampagne, met speciale aandacht voor het aantrekken van jongeren naar de houtverwerkingssector.

Een sterkere houtverwerkingsindustrie betekent niet alleen economische groei, maar ook werkgelegenheid en innovatie binnen de sector.

Zoals tijdens de launch meeting werd benadrukt, kan Suriname enkel profiteren van haar houtvoorraden als deze lokaal worden verwerkt tot eindproducten.