fbpx
Asabina schetst zorgelijk beeld gezondheidszorg

Donderdagmiddag ging de behandeling van de begrotingen voor het dienstjaar 2015 van start in DNA. De begrotingen zijn op 1 oktober 2014 ingediend door president Desi Bouterse na zijn jaarrede.

Na 5 maanden kan eindelijk gestart worden met de behandeling daarvan. Voor velen een historisch moment, omdat het ook de laatste begrotingsbehandeling is in deze regeerperiode.

Ronnie Asabina van de oppositie kwam als derde aan het woord afgelopen donderdag. In zijn betoog somde hij tal van zaken die de regering niet heeft gerealiseerd.

Asabina schetste een somber beeld van de gezondheidssector. De gezondheidszorg in het binnenland is nog steeds een punt van zorg. In het achterland van Suriname ontberen mensen zorg voor de meest basale medische klachten, laat staan dat ze ingeval van dringende medische problemen zorgvuldig en tijdig worden behandeld.

De Medische Zending is de enige zorginstelling in het achterland. De zorg in die gebieden staat onder druk, ondanks de introductie van de Basiszorgverzekering. Het is de vraag hoe het te rijmen valt dat Surinamers die extra gezondheidsrisico’s lopen, kwetsbare groepen, tegen hun wil en rechten in discriminatie en sociale uitsluiting moeten beleven.

Basiszorgverzekering
Basiszorg zoals de wet Basiszorgverzekering(BZV) dat voorstelt is niet beschikbaar in het binnenland. Daar heeft men niet dezelfde toegang tot medische zorg als in de kustvlakte. “Het is niet waar dat arm en rijk naar een arts en of arts naar keuze kunnen gaan voor dezelfde aandoeningen en voor dezelfde premie”, haalde Asabina aan.

Basiszorgverzekering moet ook in het binnenland leiden tot gezondheidswinst. Uitsluiting kunnen wij betitelen als te zijn gebrek aan respect voor de zieken, die behandeling nodig hebben, meent de parlementariër.

Senioren en kinderen
Er gaan seniorenburgers dood door gebrek of ontbering van de juiste medische zorg. Asabina had het over wanhopige en onhygiënische omstandigheden waardoor extra gezondheidsrisico’s ontstaan. De gezondheid in het binnenland blijft achter, vooral op het gebied van kindersterfte en gezondheid van de kinderen en seniorenburgers.

Ziekenhuizen
Vrij recentelijk hebben meerdere ziekenhuizen de alarmbel geluid. De gezondheidszorg in Suriname staat op instorten. Ziekenhuizen moesten blijven lenen om te overleven, maar nu is de rek eruit.

Babyvoeding
Gesubsidieerde blikvoeding is ook abrupt stopgezet in het binnenland. Asabina vindt dat onbegrijpelijk. Zuigelingen en baby’s in het binnenland zijn overgeleverd aan de grillen van het vrije marktmechanisme. Een blik baby melk in het binnenland is met meer dan 300% verhoogd. Waar men 8 blikken kocht voor SRD 38, betaalt men in het binnenland al maanden niet minder dan SRD 17 voor een blik babymelk, zulks onder het mom en valse voorwendsel dat het verband houdt met stimulans voor borstvoeding.

Ondervoeding
Zogenaamd wil men het belang en de noodzaak van borstvoeding aandikken en de burgers, het liefst ouders dat bijbrengen. Waar blijft dan de voorlichting en trainingen, inclusief budgetvoorlichting, vraagt Asabina. De WHO heeft aangegeven dat kinderen in de eerste levensjaren die chronisch ondervoed raken lichamelijke en geestelijke achterstanden oplopen of overlijden.

De volksvertegenwoordiger haalde verder aan dat toen de gouvernement -take werd verhoogd, in het parlement is aangehaald door de regering en ook is de garantie uitgesproken, dat een deel van de extraverdiensten aangewend zou worden voor de subsidie van babymelk.

Deze maatregel heeft een enorme impact op de samenleving en zorgt ervoor dat het leven van alle dag meteen duurder is geworden. Nu moeten wij horen dat er geen geld is, dus de baby in het binnenland is niet op de prioriteitenlijst, concludeert Asabina.

Verzekeringspasjes
Recentelijk zijn 17000 zorgverzekeringspasjes verstrekt. De bedoeling is om 50.000 pasjes te verstrekken Deze voorziening ontbeert het binnenland effectief. De basiszorgverzekering komt niet tot uiting in het binnenland, onderstreept Asabina.

Er is geen absoluut geen sprake van gelijke en verbeterde gezondheidszorg voor alle kinderen, alsook de kans op ziekte en sterfte onder moeders en kinderen te verkleinen. Het sociaal beleid op het gebied van medische zorg, is in het binnenland niet sociaal maar asociaal.

Meer nieuws

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.