fbpx
Artsen ontdekten parasiet in keel vrouw die klaagde van pijn na het eten van sashimi

GFC NIEUWS- Dokters hebben een 38 millimeter lange parasitaire worm uit de amandelen van een Japanse vrouw gehaald.

De worm komt er waarschijnlijk door het eten van sashimi: dunne plakjes vers gesneden, rauwe vis. De 25-jarige vrouw uit Tokyo had last van een pijnlijke en geïrriteerde keel en ging met de klachten naar het St Luke’s ziekenhuis in Japan. Daar bleek dat de Japanse geen last had van een griepje, maar wel van een parasitaire worm. De dokters haalden met behulp van een pincet een glibberig beestje van maar liefst 38 millimeter lang en 1 millimeter breed uit haar amandelen.

Het geval werd beschreven in het vakblad de American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. De auteurs schrijven dat de worm nog levend was na verwijdering uit de linkeramandel van de vrouw. Nadien ging de toestand van de vrouw er zeer snel op vooruit.

De parasiet werd geïdentificeerd als een nematode of rondworm (specifiek de Pseudoterranova azarasi) – een van de verschillende parasieten die mensen kunnen oplopen na het eten van rauwe vis of vlees. De Japanse bevestigde inderdaad dat ze vijf dagen voordien sashimi had gegeten. Sashimi is een Japans gerecht van dunne plakjes vers gesneden, rauwe vis en wordt vaak geserveerd bij sushi.

De rondworm bevond zich in het vierde larvestage, en was al één larvestage gegroeid sinds de vrouw de parasiet per ongeluk had verorberd. Normaal nestelen dit soort parasieten zich in de buikregio in plaats van in de keel. Wanneer dat laatste gebeurt, krijgt de patiënt last van een “tintelend gevoel in de keel” en een hoest.

De auteurs waarschuwen in de paper voor het gevaar van parasitaire infecties door het eten van rauwe vis. Door de popularisering van sushi en sashimi is er immers een significante stijging van het aantal gevallen wereldwijd. Er zijn meer dan 700 gevallen bekend in onder andere Japan, landen uit de Stille Ocean, Zuid-Amerika en Nederland.

Meer nieuws

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)