GFC NIEUWS- In Frans-Guyana, buurland van Suriname, zijn inmiddels ruim 4500 Covid-19-besmettingen geconstateerd en zijn 16 sterfgevallen te betreuren.
Een aantal artsen, verenigd in de “Conseil territorial d’experts médicaux de Guyane”, besloten om de beroemde professor Didier Raoult van ziekenhuis en wetenschappelijk centrum IHU Marseille om raad te vragen. Deze week spraken zij anderhalf uur met hem via videoconferencing.
Raoult is een beroemde hoogleraar en behandelend arts, gespecialiseerd in infectieziektes. Het door hem geleide IHU Marseille is niet alleen een ziekenhuis, maar ook een wetenschapscentrum met een grote reputatie. Toch is Raoult omstreden in Frankrijk, vanwege zijn voorkomen met lang haar en baard en ondiplomatieke uitspraken richting de centrale regering in Parijs.
Professor Raoult is een Fransman, maar hij is geboren en getogen in Afrika. Ook Frans-Guyana heeft hij vaak bezocht en hij is dus goed bekend met de omstandigheden in tropische landen zoals Suriname. Inmiddels volgen veel landen zijn coronavirus protocol en behandelwijze.
Protocol Raoult
Net als in Nederland, werd in Frankrijk in het begin van de coronavirus-epidemie niet getest en ook niet behandeld. Alleen patiënten die met zeer zware symptomen werden opgenomen in het ziekenhuis, met als gevolg tienduizenden onnodige sterfgevallen.
De dwarsligger Raoult volgde een geheel andere werkwijze. Bij IHU Marseille kon iedereen gratis getest worden op het coronavirus. Bij mensen die positief werden getest en serieuze klachten hadden, zette hij het behandelprotocol in: een kuur van de antivirale middelen hydroxychloroquine, azitromycine (en zink). Bij deze combinatie van medicijnen is wel cardiologische controle nodig (ECG) vanwege een licht risico op hartklachten.
Stormachtige discussie
Inmiddels was in de westerse wereld een stormachtige discussie over het middel hydroxychloroquine uitgebroken, misschien omdat Trump het middel geprezen had. Volgens talloze wetenschappers en politici zou Raoult een bedrieger zijn. Er werden wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd, waaruit bleek dat hydroxychloroquine geen enkel effect heeft op Covid-19 en zelfs gevaarlijk is vanwege bijwerkingen.
Frauduleuze studies
Inmiddels is gebleken dat deze studies frauduleus waren (een studie in het gerenommeerde blad The Lancet moest teruggetrokken worden) of dat het ging om patiënten die veel te laat behandeld werden.
Mogelijk speelde daarbij een rol dat veel onderzoeken gesponsord worden door de farmaceutische industrie, die geen belang heeft bij het promoten van het goedkope middel hydroxychloroquine en liever een peperduur medicijn als Remdesivir aan de man brengt.
Bij een virusziekte zoals Covid-19 verloopt het ziekteproces in heel verschillende fases. In het begin is er een virusaanval, dan zijn de antivirale middelen belangrijk. In een tweede en derde fase slaat het immuunsysteem op hol en moet de patiënt in sommige gevallen aan de beademing. In die fase heeft hydroxychloroquine geen zin meer of is zelfs schadelijk. Er lijkt een groot schandaal te zijn in het Verenigd Koninkrijk, waar duizenden patiënten in een veel te late fase een overdosis hydroxychloroquine kregen.
Het gelijk van Raoult
Inmiddels blijkt Raoult steeds meer het gelijk aan zijn zijde te krijgen. In zijn behandelcentrum IHU Marseille werden ruim 3500 Covid-19-patiënten behandeld op basis van zijn protocol en het sterftecijfer was zeer laag, 0.5%. In ziekenhuizen in Parijs was het sterftecijfer 10 – 12 keer hoger.
In Marseille waren geen sterftegevallen onder de 60 jaar en slechts één onder de 70 jaar en de epidemie was er eerder verdwenen dan in andere Franse regio’s dankzij het beleid van Raoult: vroeg testen, patiënten isoleren en in de eerste fase behandelen met antivirale middelen. Hierdoor wordt de periode van ziek zijn ingekort en er zijn ook minder patiënten die op de Intensive Care terecht komen.
Omdat het protocol van professor Raoult wereldwijd wordt toegepast, zijn er inmiddels 48 wetenschappelijke onderzoeken (waarvan 28 “peer reviewed”) die de effectiviteit van vroege behandeling aantonen. Zie deze link: https://c19study.com/
Mogelijk zal Frans-Guyana dus ook het protocol van Raoult gaan volgen. De deelnemende artsen waren in ieder geval erg enthousiast na de videoconference met Raoult en hebben hem uitgenodigd om naar Frans-Guyana te komen.
Zie ook dit artikel.
Artsen Frans-Guyana vragen raad aan professor Raoult
3 juli 2020 |