fbpx

Arts waarschuwt: neusharen verwijderen kan dodelijk zijn (video)

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Het uittrekken van neusharen is een veelvoorkomende gewoonte die dodelijk kan zijn, waarschuwt een arts.

In een video op sociale media onderaan dit artikel waarschuwt Dr. Karan Rajan dat je “nooit je neusharen moet uittrekken”.

Hij legt uit dat wij twee soorten neusharen hebben.

“Je hebt microscopische trilharen, deze filteren slijm en sturen het naar de achterkant van de keel waar het in de maag terechtkomt.”

De specialist waarschuwde om de dikke neusharen niet uit te trekken. In plaats daarvan kunnen ze worden bijgehouden met een kleine schaar of ze kunnen worden getrimd.

Hij legt verder uit dat de grote neusharen voorkomen dat grote deeltjes in de achterkant van de neus komen en uiteindelijk in de longen belanden.

Neusharen kunnen volgens hem gezien worden als de beschermmeesters van de longen. Ze zijn bedoeld om vuil buiten de neusholte te houden. Je kunt namelijk eenvoudig allerlei stofdeeltjes inademen, wanneer je via je neus inademt.

BEKIJK OOK
Een mobiel, laptop of blikje frisdrank op de achterbank van je auto kan je het leven kosten

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Vrouwen roken minder dan mannen maar hebben meer moeite om te stoppen

Deze stofdeeltjes zijn niet goed voor de longen en is het daarom beter als deze gefilterd worden voordat zij in de longen terechtkomen.

Als je ervoor kiest om al je neusharen te verwijderen kan dat betekenen dat er makkelijk vuil binnen kan komen. Dit kan leiden tot infecties en ontstekingen en daar kan de een gevoeliger voor zijn dan de ander.

In sommige gevallen kan het zelf zorgen voor de dood.