fbpx

“Art of All” MinOWC activiteit tijdens Nationale Kunstbeurs

De directeur van het Directoraat Cultuur, Elviera Sandi, opende de “Art Of All” kinderactiviteit, van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur(MinOWC) op de Nationale Kunstbeurs 2017. Deze werd gehouden in de Banquet Hall van Hotel Torarica.

Het doel van deze kinderactiviteit is om de leerlingen middels het opdoen van indrukken, maar ook door hen de gelegenheid te geven hun eigen creatie te tonen, te inspireren.

Kunst – en Cultuureducatie, is een belangrijk onderdeel van het onderwijscurriculum en moet steeds verder worden uitgebreid .

Volgens Sandi gaan kinderen die bezig zijn met kunst, beter presteren op school. “Als kunstenaars hun werk creëren, kun je daarvan aflezen, wat er zich in het land of in de samenleving afspeelt. Zij houden ons een spiegel voor. Niet alleen door middel van woorden moeten wij kennis tot ons nemen van onze burgers, maar ook door middel van tekeningen en schilderijen”.

De kunst geeft boodschappen door. Het hangt ervan af, welke boodschap jij uit het kunstwerk haalt. Soms is de boodschap heel duidelijk. Mensen creëeren door met ons te communiceren en dat hebben wij nodig.

Kunstonderwijs , welk al in de jaren 50 begon in het Cultureel Centrum Suriname is heel erg belangrijk en is daarom geïntegreerd in het formeel onderwijs,” aldus Sandi. Zij opende deze activiteit door zelf een creatie te maken op papier, door met verf, de blaastechniek toe te passen.

Het MinOWC doet voor een tweede maal mee met dit jaarlijks terugkerend evenememt, welk speciaal gericht is op de jeugd.

OOK INTERESSANT
15 wapendragers in Suriname ingesloten voor mishandeling gedetineerden

Na een rondleiding in de Hall waar vele schilderijen zijn opgezet, mochten de leerlingen zelf een kunstwerk maken. Zij konden kiezen uit schilderen, tekenen, knutselen, 3D kunstwerk, maar ook drama, dans of fotografie.

Bij het knutselen werd gebruik gemaakt van verschillende materialen, zoals rietjes, garen, knopen, om zo reliëf te brengen in het werk. Zij konden ook gebruik maken van de druktechniek, de blaastechniek en de verschillende schilder en knutseltechnieken.

Deze kinderactiviteit duurt 3 dagen. De scholen die gedurende deze 3 dagen zullen participeren zijn: O.S. Flora 1,2,3, O.S. Welgelegen 2, O.S. Dijkveld, O.S. Peu et Content, de Oranjeschool en de O.S. Debie Sahaischool.

De 52e editie van de Nationale Kunstbeurs wordt gehouden van vrijdag 27 oktober tot en met zaterdag 4 november in de Banquet Hall van Hotel Torarica en in de Hall aan de Combéweg.

Surinaamse, maar ook buitenlandse kunstenaars namen deel aan deze kunstbeurs, met name uit Frans Guyana, Brazilië en Nederland.

Enkele van de Surinaamse kunstenaars zijn: George Struikelblok, Anand Dwarka, Ardie Setropawiro, August Bohé, Theo Tjong, Cliff Sang A Jang en Sean Sullivan.

De mooie felle kleuren en soms hele zachte kleuren, gaven de schoonheid van het kunstwerk weer, terwijl de verschillende technieken die er waren gebruikt varieerden bij elk van hen.(GFC)