GFC NIEUWS- Op de 100ste geboortedag van professor Coen Ooft woensdag werd aan het NAS enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd door één van zijn 8 kinderen, Frank Ooft.
De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is van juli 1956 de voorzitter, lid van 1958 tot en met 1969 de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.
Directeur NAS, Rita TjienFooh, gaf aan dat Ooft een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie en daarom dit gebaar van zoon, Frank Ooft, enorm apprecieert. Verder gaf zij aan dat het een belangrijk nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.
In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar ditmaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.
Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de tweede wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven.
Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV). Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier.Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.
Tussen de documenten (collectie Ooft) zijn er ook belangrijke stukken van zijn echtgenote L. Ooft- van Ommeren te vinden, die als ministersvrouw destijds organisaties moest leiden en sociale projecten uitvoerde.
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175
Archieven professor Ooft overhandigt aan NAS
23 oktober 2020 |