fbpx
Facebook Pagelike Widget

Archeologen ontdekken verloren oud-koninkrijk dat mogelijk rijk van koning Midas versloeg

GFC NIEUWS- Archeologen van het Oriental Institute hebben in Turkije een vergeten oud koninkrijk ontdekt dat dateert van 1400 v.C. tot 600 v.C. en dat mogelijk Frygië, het koninkrijk van de legendarische koning Midas, verslagen heeft en zelfs veroverd.

De ontdekking gebeurde eerder toevallig, na een tip van een plaatselijke boer.

Onderzoekers en studenten van het befaamde Oriental Institute (OI) van de University of Chicago waren samen met Turkse en Britse collega’s, in Centraal Anatolië een site aan het onderzoeken die Türkmen-Karahöyük heet. Op een bepaald ogenblik zei een plaatselijke boer hen dat hij een ‘grote steen met vreemde inscripties’ had gezien toen hij de vorige winter een irrigatiekanaal aan het uitbaggeren was.

“We renden er recht naar toe, en we konden zien dat het nog steeds uit het water stak. We sprongen dus meteen in het kanaal en waadden rond tot aan ons middel in het water”, zei assistent professor James Osborne van het OI. “Het was onmiddellijk duidelijk dat het oud was en we herkenden het schrift waarin de tekst geschreven was: Luwisch, de taal die in de Brons- en de IJzertijd in het gebied gebruikt werd.”

De tekst op de steen gaat over de koning van een stad die Frygië verslagen had, het koninkrijk dat geregeerd werd door de legendarische koning Midas die in staat was alles wat hij aanraakte in goud te veranderen.

Osborne zei dat het er naar uitziet dat de stad op haar hoogtepunt zo’n 120 hectare besloeg, wat haar een van de grootste oude steden uit de Brons- en IJzertijd in Turkije zou maken. De onderzoekers weten nog niet wat de naam van het koninkrijk was, maar Osborne zei dat de ontdekking ‘revolutionair nieuws’ voor het vakgebied was.

Meer nieuws

Galibi wil alcoholmisbruik de kop indrukken

GFC NIEUWS- Door vandaag een alcoholvrij sportevenement in Galibi te houden, willen de initiatiefnemers gevallen van alcoholmisbruik in de dorpen Christiaan- en Langamankondre reduceren.

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…