fbpx

Archeologen ontdekken verloren oud-koninkrijk dat mogelijk rijk van koning Midas versloeg

GFC NIEUWS- Archeologen van het Oriental Institute hebben in Turkije een vergeten oud koninkrijk ontdekt dat dateert van 1400 v.C. tot 600 v.C. en dat mogelijk Frygië, het koninkrijk van de legendarische koning Midas, verslagen heeft en zelfs veroverd.

De ontdekking gebeurde eerder toevallig, na een tip van een plaatselijke boer.

Onderzoekers en studenten van het befaamde Oriental Institute (OI) van de University of Chicago waren samen met Turkse en Britse collega’s, in Centraal Anatolië een site aan het onderzoeken die Türkmen-Karahöyük heet.

Op een bepaald ogenblik zei een plaatselijke boer hen dat hij een ‘grote steen met vreemde inscripties’ had gezien toen hij de vorige winter een irrigatiekanaal aan het uitbaggeren was.

“We renden er recht naar toe, en we konden zien dat het nog steeds uit het water stak. We sprongen dus meteen in het kanaal en waadden rond tot aan ons middel in het water”, zei assistent professor James Osborne van het OI. “Het was onmiddellijk duidelijk dat het oud was en we herkenden het schrift waarin de tekst geschreven was: Luwisch, de taal die in de Brons- en de IJzertijd in het gebied gebruikt werd.”

BEKIJK OOK  Vp Brunswijk na 2 jaar verkiezingen: wij zijn vanuit een nulpunt geklommen

De tekst op de steen gaat over de koning van een stad die Frygië verslagen had, het koninkrijk dat geregeerd werd door de legendarische koning Midas die in staat was alles wat hij aanraakte in goud te veranderen.

Osborne zei dat het er naar uitziet dat de stad op haar hoogtepunt zo’n 120 hectare besloeg, wat haar een van de grootste oude steden uit de Brons- en IJzertijd in Turkije zou maken.

De onderzoekers weten nog niet wat de naam van het koninkrijk was, maar Osborne zei dat de ontdekking ‘revolutionair nieuws’ voor het vakgebied was.