fbpx
Facebook Pagelike Widget

Archeologen ontdekken grote Maya-paleis van 1.000 jaar oud in Mexicaanse jungle

GFC NIEUWS- Archeologen hebben in Mexico de overblijfselen van een groot Maya-paleis van 1.000 jaar oud ontdekt.

Volgens de eerste aanwijzingen dateert het paleis uit de periode 600-1.050 na Christus, tijdens het hoogtepunt van de Maya-beschaving.

Het paleis werd ontdekt op de archeologische site van de oude stad Kuluba, vlak bij Cancún, in het uiterste oosten van het schiereiland Yucatán. Het was een belangrijke plaats tot de komst van de Spaanse ontdekkingsreizigers. De afmetingen zijn indrukwekkend, het paleis was maar liefst 6 meter hoog, 55 meter lang en 15 meter breed.

Volgens het INAH (voluit Instituto Nacional de Antropología e Historia) zijn er aanwijzingen dat het paleis gedurende twee lange periodes tussen 600 en 1.050 na Christus gebruikt werd. Vermoedelijk werd het paleis bewoond door de elite van Kuluba.

Naast het paleis zijn archeologen ook bezig om vier andere structuren te verkennen op het centrale plein van Kuluba, onder meer een altaar, overblijfselen van twee woningen en een ronde structuur (waarschijnlijk een oven). Er wordt ook bestudeerd hoe de historische site beschermd kan worden tegen schade van de wind en de zon.

Er werden op de site ook verschillende beenderen teruggevonden. De skeletten zullen nu worden onderzocht om onder meer de leeftijd en het geslacht te bepalen.

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…