fbpx

Archeologen ontdekken grote Maya-paleis van 1.000 jaar oud in Mexicaanse jungle

GFC NIEUWS- Archeologen hebben in Mexico de overblijfselen van een groot Maya-paleis van 1.000 jaar oud ontdekt.

 

Volgens de eerste aanwijzingen dateert het paleis uit de periode 600-1.050 na Christus, tijdens het hoogtepunt van de Maya-beschaving.

Het paleis werd ontdekt op de archeologische site van de oude stad Kuluba, vlak bij Cancún, in het uiterste oosten van het schiereiland Yucatán.

Het was een belangrijke plaats tot de komst van de Spaanse ontdekkingsreizigers. De afmetingen zijn indrukwekkend, het paleis was maar liefst 6 meter hoog, 55 meter lang en 15 meter breed.

Volgens het INAH (voluit Instituto Nacional de Antropología e Historia) zijn er aanwijzingen dat het paleis gedurende twee lange periodes tussen 600 en 1.050 na Christus gebruikt werd. Vermoedelijk werd het paleis bewoond door de elite van Kuluba.

BEKIJK OOK
Boze klant bedreigt winkeleigenaar: 'ik stap naar de media om jullie te breken'

Naast het paleis zijn archeologen ook bezig om vier andere structuren te verkennen op het centrale plein van Kuluba, onder meer een altaar, overblijfselen van twee woningen en een ronde structuur (waarschijnlijk een oven). Er wordt ook bestudeerd hoe de historische site beschermd kan worden tegen schade van de wind en de zon.

Er werden op de site ook verschillende beenderen teruggevonden. De skeletten zullen nu worden onderzocht om onder meer de leeftijd en het geslacht te bepalen.