fbpx

Archeologen ontdekken 300.000 jaar oude speren in Duitsland

GFC NIEUWS- Archeologen van de universiteit van Tübingen hebben op een archeologische site in het noorden van Duitsland acht uitstekend bewaarde speren gevonden.

De wapens dateren tot een periode van ruim 300.000 jaar geleden, waardoor ze vermoedelijk de oudste wapens ooit gevonden zijn.

De speren werden naast enkele andere voorwerpen en dierlijke overblijfselen gevonden. De vondsten bieden nieuwe inzichten in de mensen uit de prehistorische cultuur, die vaardiger lijken te zijn geweest dan aanvankelijk werd gedacht.

De wapens suggereren dat ze goed met hun ambacht overweg konden en uitstekende jagers waren.

Er zijn geen menselijke overblijfselen op de locatie gevonden. Toch vermoeden de archeologen dat de mensen die deze voorwerpen gebruikten, toebehoren aan de mensensoort Homo heidelbergensis.

BEKIJK OOK  Santokhi vandaag naar Brokopondo

Deze uitgestorven mensensoort leefde 500.000 tot 200.000 jaar geleden en vertoont gelijkenissen met zowel de neanderthaler, de Homo erectus als de Homo sapiens.

Naast de speren werden er botten van olifanten, neushoorns, paarden en leeuwen gevonden, evenals de overblijfselen van amfibieën, hagedissen, schelpen en kevers.

In de afgelopen drie jaar zijn er bovendien meer vondsten gedaan die inzicht bieden in de omgeving. Archeologen vonden de overblijfselen van een waterbuffel, een bijna intact skelet van een oeros en een reeks stenen artefacten, botten en overblijfselen van hout.