fbpx

Archeologen ontdekken 2000-jaar-oude verlaten weg aangelegd door Pontius Pilatus

GFC NIEUWS- – Na maar liefst zes jaar archeologisch onderzoek hebben Israëlische onderzoekers in Jeruzalem een 220 meter lang deel van een weg blootgelegd.

De weg – die in 1894 door Britse archeologen werd ontdekt, maar nu pas daadwerkelijk deels is opgegraven – is zo’n 2000 jaar oud en verbond de Tempelberg en Vijver van Siloam – twee locaties die zowel voor joden als christenen van grote betekenis zijn – met elkaar.

Wat de vondst extra bijzonder maakt, is dat de archeologen vrijwel zeker weten wie er opdracht heeft gegeven tot de aanleg ervan. Dat moet namelijk wel Pontius Pilatus zijn geweest. De archeologen leiden dat af uit meer dan 100 muntstukken die onder de bestrating zijn aangetroffen.

De oudste munten stammen uit de periode tussen 17 en 31 na Christus, wat er sterk op wijst dat er tijdens de regeringsperiode van Pontius Pilatus met de aanleg van de weg gestart werd.

BEKIJK OOK
Drugsverkoper die buurt onveilig maakt in de kraag gevat

“Het dateren met behulp van munten is vrij exact,” stelt onderzoeker Donald T. Ariel. Zeker als op de munten het jaartal waarin ze geslagen zijn, vermeld staat. In dat geval weet je namelijk zeker dat de straat in dat jaar of ergens na dat jaar moet zijn aangelegd.

“Maar in onze studie kunnen we nog een stap verder gaan, omdat munten die zo’n 10 jaar later geslagen zijn statistisch gezien de munten die het vaakst in Jeruzalem worden teruggevonden, dus het feit dat we ze niet onder deze straat aantreffen, betekent dat de weg daarvoor moet zijn aangelegd.”

De onderzoekers kunnen zo vrij specifiek een tijdvak aanwijzen waarin aan deze weg werd gebouwd en dat tijdvak valt samen met (een deel van) de regeringsperiode van Pilatus.