Arbeiders Greenheart dreigen geen salaris te ontvangen over total lockdown-periode

GFC NIEUWSREDACTIE- Arbeiders van Greenheart in Kabalebo staan niet op één lijn met de directie van het houtbedrijf.

De werknemers verwachten dat ze geen loon zullen ontvangen in de periode van 31 mei tot en met 18 juni.

“De mensen zijn niet zomaar gestopt met werken. Er was in die periode een landelijke total lockdown en er waren ook vele Covid-19-besmettingen binnen het bedrijf”, zegt Carlo Lewis, dorpshoofd van Apoera.

De 64 arbeiders trokken dinsdag naar het districtscommissariaat van Kabalebo en ze hebben in bijzijn van het dorpshoofd en de vakbondsvertegenwoordiger Ricardo Karwofodi het probleem aangekaart bij districtscommissaris Josta Lewis.

“Het bedrijf verwijst u naar de oproeping van 1, 2, 3, 4 en 7 juni, maar u bent niet verschenen aan het werk. Er is sprake van No Call, No Show en er is geen tegenbericht ontvangen van uw afwezigheid, dat onacceptabel is”.

“Er is kortom sprake van ernstig plichtverzuim”, staat in een brief van Greenheart. Het houtbedrijf wil dat de werknemers zich schriftelijk verweren.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Surinaamse vrouw die 30 jaar psychotisch en niet goed aanspreekbaar was plotseling weer helder na COVID

Amrita Bhagwat, manager van Greenheart, zegt dat het bedrijf heeft gecommuniceerd met de werknemers en hen erop heeft gewezen dat het bedrijf behoort tot de essentiële diensten. Het heeft hiervoor dispensatie gekregen.

Maar volgens dc Josta Lewis waren de dispensatiebrieven van Greenheart tijdens de algehele lockdown officieel ingetrokken.

De werknemers zeggen in een brief dat ze het er totaal niet mee eens zijn dat hen ernstig plichtverzuim wordt verweten als gevolg van onwettige afwezigheid.

Door de vele Covid-19-besmettingen, waaronder ook bij het Greenheart complex te Apoera, heeft de overheid via de dc in eerste instantie 2 weken (27 mei 2021 t/m 9 juni 2021) total lockdown aangekondigd voor Kabalebo.

Daarna heeft de overheid op 31 mei een algehele lockdown ingevoerd voor geheel Suriname en dit duurde tot 18 juni.

Deze maatregelen werden genomen vanwege de extreem toegenomen aantal doden en besmettingen in het gehele land, inclusief in Apoera.

Ondanks de vele besmettingen in het Greenheart bedrijf te Apoera heeft de directie het bedrijf pas vorige week door het safety department laten ontsmetten. En pas na opdracht van Arbeidsinspectie.

De werknemers voelden zich niet veilig binnen het bedrijf. Daarnaast kwamen ze niet voor op de site van de Covid-19-dispensatie.

Overigens heeft de politie op 31 mei in niet mis te verstane woorden aan Greenheart de opdracht gegeven om het bedrijf te Apoera tot nader order te sluiten en dat heeft ook plaatsgevonden.

“Op grond van al het bovenstaande en zoals het een gedisciplineerd mens betaamt, hebben wij ons aan de maatregelen en wetten gehouden die uitgevaardigd zijn door de overheid”.

“Wij zijn niet aan het werk verschenen om ons bloot te stellen aan de Covid-19-besmetting met het noodlottig gevolg dat we dood kunnen gaan”, staat in het schrijven van de arbeiders.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten