fbpx
Arbeid wil zes wetten goedgekeurd krijgen

Het ministerie van Arbeid wil in 2016 zes wetten goedgekeurd krijgen. Het gaat om wetsproducten op het vlak van uitzendwerk, de publieke en private arbeidsbemiddeling, de arbeidsinspectie, het Arbeidsadviescollege, vrijheid van vakvereniging en collectieve onderhandelingen.

De laatste twee wetsontwerpen zijn de Raad van Ministers (RvM) al gepasseerd en liggen nu ter behandeling bij de Staatsraad. Minister Soewarto moestadja zei gisteren aan staf, personeel en gepensioneerden dat de RvM ook beleidsvoorstellen heeft goedgekeurd ten aanzien van 17 ILO-conventies en –aanbevelingen waarvan de behandeling gestagneerd was.

In het kader van het Decent Work Country Program Suriname zijn de contouren van twee commissies die de ontslagwetgeving en de veiligheidswetgeving zullen analyseren en moderniseringsvoorstellen zullen doen, al rond. Wat de veiligheidswetgeving betreft heeft het Caribisch kantoor van de ILO technische assistentie (middels een Nederlandssprekende consultant) in overweging.

De output is dat in in 2016 op departmentaal niveau wetsvoorstellen voor handen zijn ter voorlegging aan het Arbeidsadviescollege. Staatbesluiten met betrekking tot de keuring van stoom-en dampketels zijn ook goedgekeurd door de RvM en liggen nu ter behandeling bij de Staatsraad.

Moestadja gaf aan verder dat drie ratificatievoorstellen voor drie fundamentele ILO-verdragen die betrekking hebben op kinderarbeid en gelijke behandeling op de werkplek eveneens bij de RvM voor behandeling liggen. Arbeidsmarktdata met name over de informaliteit en kinderarbeid zullen ook voor handen zijn, waardoor er gerichter beleid kan worden gemaakt voor de begroting van 2017.

De arbeidsmarktdata zijn erg belangrijk voor beleidsformulering op alle drie onderdirectoraten van het ministerie. De Arbeid-bewindsman vindt dat het kader strategischer moet worden ingezet en nu al evidente tekorten definitief moeten zijn vastgesteld onder andere in het kader van de exercities die de heroriëntatiecommissie zal plegen. Het ministerie zal wat betreft het human resources management pas dan kunnen werken met een personeelsformatieplan.

 

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…