fbpx
Arbeid en Newmont op één lijn over Decent Work

Decent Work is een belangrijk concept bij het ontplooien van economische activiteiten. De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, en de Senior Director External Relations van Newmont Suriname, Albert Ramdien, konden elkaar op dit stuk duidelijk vinden tijdens het bezoek van de multinational aan het ministerie op dinsdag 28 februari 2017.

Bij Decent Work spelen onder andere de arbeidsstandaarden en sociaal dialoog een belangrijke rol evenals de creatie van goede banen en sociale bescherming. Door de multinational werd het aspect van ‘supply chain management’ aan de orde gebracht hetgeen van belang is voor het garanderen van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de hele keten van goederen en diensten die het bedrijf afneemt.

Vanuit de internationale regelgeving zijn op dit stuk regels vastgelegd specifiek voor multinationals waarop de ILO, waar Suriname lid van is, de nadruk legt.

Ook werd benadrukt dat creatie van goede banen voor personen uit de Surinaamse beroepsbevolking prioriteit geniet bij het bedrijf. Tevens kwam aan de orde een vroege monitoring van de lichamelijke en de psychosociale belasting die de werkprocessen bij het bedrijf veroorzaken bij werknemers, hetgeen geheel in lijn is met de Decent Work gedachte.

De minister legde zijn visie met betrekking tot Decent Work en economische ontwikkeling voor aan Newmont. Hij benadrukte de noodzaak van goede arbeidsstandaarden die in werking moeten zijn, maar haalde ook aan het belang van de ‘ease of doing business’.

De minister haalde onder meer aan de zes arbeidswetten die in deze periode aanhangig zijn gemaakt bij De Nationale Assemblee, waarvan vijf reeds zijn goedgekeurd (uitzendarbeid, vakverenigingsvrijheid, collectieve onderhandelingen, sociaal dialoog en arbeidsinspectie).

Ook kondigde hij aan de drie wetten die nu aanhangig zijn in het Arbeidsadviescollege die betrekking hebben op moederschapsbescherming, contractarbeid en de ontslagwetgeving.

De minister gaf ook aan dat in de periode tot 2020 nog een aantal andere wetten zijn gepland, waardoor de oude arbeidswetgeving uit de jaren ’40 en ’60 zal zijn herzien.

Het ministerie heeft zijn bereidwilligheid uitgesproken om op technisch niveau samen te werken en in overleg te zijn met Newmont. Intussen vindt al regulier overleg plaats tussen het bedrijf en stakeholders waaraan ook Arbeid participeert.

De Newmont-delegatie bestond verder uit Helgaard Visagie Human Resources en Dominique van Dijk, Institutional Relations Manager. De minister werd bijgestaan door de directeur Jimmy Belfor en de Onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken Glenn Piroe.(GFC)

Meer nieuws

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…