Arabische scholier bedenkt simpeler alternatief voor brailleschrift

Een 14-jarige Saoedische scholier bedacht een schriftsysteem voor blinden en slechtzienden, dat gemakkelijker aangeleerd kan worden dan het gebruikelijke braillesysteem.

Talah F. Abualnaja zei tegen Arab News dat zij getroffen was door de problemen waar haar slechtziende medescholieren mee worstelden.

Zij ontwierp een nieuw schriftsysteem dat een kleinere spatiëring gebruikt dan braille. Bovendien gebruikt haar systeem diakritische tekens boven de letters in plaats van nieuwe en afzonderlijke letters te schrijven als in braille.

Verspreiden 

In het braillesysteem gebruiken slechtzienden enorm grote boeken vanwege de opzet van dat systeem, zegt Talah.

“Het nieuwe schrijfsysteem blijkt ook gemakkelijker te leren en sneller te onthouden, en dat komt omdat het een ​​bepaald patroon volgt dat tijd en moeite bespaart voor mensen met een visuele beperking,” legt zij uit.

Abualnaja heeft octrooi aangevraagd en wacht op de uitkomst daarvan. Als dat in orde is, wil zij haar werk publiceren om het te verspreiden en mensen met visuele beperkingen te helpen.

Daarnaast wil zij de structuur van het schrijfsysteem toepassen op meer talen die wel of niet diakritische tekens bevatten om het te helpen uitbreiden.

Foto: Julia Freeman-Woolpert