Aquaponicsproject op scholen vindt volop voortgang

Het aquaponicsproject dat op instructie van president Desiré Bouterse wordt uitgevoerd op verschillende scholen vindt volop voortgang.

In Saramacca wordt het project reeds op vijf scholen uitgevoerd. In Apoera loopt dit project op èèn school. In Commewijne en Marowijne zullen binnenkort scholen worden geïdentificeerd.

“We merken dat de kinderen heel enthousiast zijn en bijna iedere morgen vragen om naar de tuin te gaan, zodat ze de vissen kunnen voeren,” zegt Helmond Proeve, landelijke coördinator van het aquaponicsproject.

Proeve zegt dat het voornoemd project bedoeld is om de schooljeugd op een aangename manier kennis te laten maken met landbouw en zodoende de samenleving te interesseren om landbouw uit te oefenen.

De organisatie heeft ook trainingen verzorgd aan gedetineerden om door middel van aquaponics te telen.

De voordelen van aquaponics zijn: dat telers geen grond steeds plantklaar hoeven te maken, het is niet arbeidsintensief, minder oppervlakte nodig is, meer productie en er is minder personeel nodig.

Het gaat weliswaar om een relatief grote investering, maar het is eenmalig. De teler heeft veel minder last van insecten, ten opzichte van planten in de volle grond. Indien er toch overlast wordt ondervonden, kan daartegen opgetreden worden op een biologische wijze (bijvoorbeeld met neem), indien anders kunnen de vissen doodgaan, zegt de coördinator.

Binnen dit project worden er op scholen een aquaponics installatie geplaatst en worden de kinderen geleerd hoe om te gaan met aquaponics. De leerkrachten worden getraind in het belang van de duurzaamheid en continuïteit van dit project. “De president heeft gekozen voor giftvrije tuinen, dus het gaat om volledig biologisch delen. De plantenkast die de president schenkt aan de scholen, kan gerund worden als een bedrijf.”

Binnen het project wordt er gezorgd voor de kasten en wordt ook voorzien in de nazorg.

Naar meer berichten...

Naar meer berichten...