Apothekersvereniging Suriname slaat alarm: Dreigende gezondheidszorgcrisis door achterstallige betalingen SZF

Medicijn

GFC NIEUWSREDACTIE – Het bestuur van de Vereniging van Apothekers in Suriname (VvA) trekt aan de bel over late betalingen vanuit het Staatsziekenfonds (SZF).

Zij ondervinden hetzelfde probleem waarover de artsen ook geklaagd hebben. De apotheken leveren de meeste medicamenten op basis van afspraken met het SZF, op rekening.

De laatste tijden komt het systematisch voor dat de betalingen niet plaatsvinden, zoals overeengekomen. Hierdoor komt de dienstverlening in gevaar, aanzien de apotheken hun leveranciers ook niet op tijd kunnen betalen.

Apotheken zullen het SZF niet meer kunnen voorfinancieren als er geen structurele oplossing komt. Er wordt een noodkreet geuit om de betalingsverplichtingen op tijd na te komen.

In een verklaring zegt de VvA dat dit jaar meerdere malen met spoed bijeengekomen is, naar aanleiding van herhaaldelijk late uitbetalingen van ingediende rekeningen bij het SZF. Dit baart de apothekers zorgen vanwege vergaande consequenties met betrekking tot de continuïteit van de beschikbaarheid van medicijnen.

De betalingsdiscipline van de betrokken partijen heeft direct gevolgen voor farmaceutische dienstverlening vanuit de apotheek, des te meer omdat via het SZF de zorg voor het grootste deel van de bevolking is geregeld.

De leden van de VvA, zien het als onderdeel van hun zorgplicht om de gemeenschap te informeren inzake de actuele financieel-economische ontwikkelingen binnen de farmaceutische sector en de gevolgen daarvan voor de apotheken en dus ook voor de verzekerden.

Hoe is de dienstverlening van apotheken aan SZF-verzekerden geregeld?

Apotheken leveren de meeste geneesmiddelen conform de afspraken met het SZF op rekening. Dit betekent dat de apotheek de medicijnen voorfinanciert en deze vervolgens aan het eind van de maand in rekening brengt, waarna het SZF deze rekening (na controle) betaalt. Dit proces verloopt goed, zolang de verzekeraar de rekeningen aan de apotheek tijdig en volgens de afspraken betaalt.

Wat is er aan de hand?

Het afgelopen half jaar is het voorgekomen dat apotheken veel later dan is afgesproken, worden uitbetaald. In dit kader is de VvA al maanden in overleg met het SZF om conform de overeenkomsten de declaraties uit te betalen, aangezien dit enorme consequenties heeft op de continuïteit van de farmaceutische dienstverlening. Deze verstoorde betaaldiscipline werkt ook door naar de overige partijen werkzaam in de kolom, zoals groothandels, die dan op hun beurt niet in staat zijn om op tijd betalingen te verrichten aan de leveranciers.

Dit heeft als gevolg dat apotheken bij de groothandels als wanbetalers worden gekwalificeerd. Daardoor zullen apotheken zelf niet kunnen inkopen bij eerder genoemde groothandels, waardoor de geneesmiddelenverstrekking naar de gemeenschap onder druk komt te staan. Ondanks het continu overleg, is er geen verbetering gekomen in deze situatie en wordt het steeds nijpender om de dienstverlening in stand te houden.

Wat moet er gebeuren?

Door de huidige gang van zaken, waarbij er herhaaldelijk veel te late uitbetaling plaatsvindt van rekeningen door het SZF, komt de continuïteit van de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor de Surinaamse bevolking in gevaar. Het is van belang dat alle partijen die betrokken zijn bij het uitbetalen van de rekeningen van de apotheken, zich bewust zijn van de vergaande consequenties op de volksgezondheid, bij onvoorspelbaar betaalgedrag.

Het op tijd voldoen van de rekeningen is in deze essentieel voor de geneesmiddelenvoorziening aan de gemeenschap. De VvA is te allen tijde bereid om met de betrokken partijen te overleggen, en bij te dragen aan een structurele oplossing en bewustzijnsvorming.

Bij het uitblijven van een structurele oplossing, zullen de apotheken echter niet meer in staat zijn om de geneesmiddelenvoorziening ‘op rekening van SZF’ te garanderen, hetgeen zeer ongewenste effecten zal hebben op de gezondheidszorg. Dit moment komt steeds dichterbij, en derhalve deze noodkreet.

De VvA is hoopvol dat het niet zo ver zal komen en doet nogmaals een dringend beroep op de autoriteiten, in het bijzonder het SZF en het ministerie van Volksgezondheid, om gehoor te geven aan deze noodkreet om de betaalverplichtingen tegenover de apotheken tijdig en volgens afspraken te voldoen.