fbpx

Antibiotica kunnen huidkanker verergeren

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Volgens een recente studie van onderzoekers van de Emory University in Atlanta versnelde het gebruik van breedspectrumantibiotica bij muizen met kwaadaardig melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, hun uitgezaaide botgroei.

Dit kwam hoogstwaarschijnlijk omdat de medicijnen de darmflora van de muizen uitputten en hun immuunrespons verzwakten.

Volgens een van de auteurs van de studie, Subhashis Pal, Ph.D., een postdoctoraal fellow in endocrinologie aan de Emory University School of Medicine, benadrukken de bevindingen het belang van het darmmicrobioom in de algehele gezondheid en suggereren dat artsen de gastro-intestinale effecten zorgvuldig moeten overwegen bij het gebruik van antibioticatherapie√ęn om kanker of andere ziekten te behandelen.

“Elke ziekte of therapie die het darmmicrobioom schaadt, kan een negatieve invloed hebben op onze gezondheid,” zei Dr. Pal, die het rapport presenteerde op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Bone and Mineral Research in Austin, Texas, VS.

BEKIJK OOK
Voorheen vrolijke man (40) uit Zoetermeer zegt erg ongelukkig te zijn geworden na narcose

“In onze studie ontdekten we dat het darmmicrobioom de progressie van melanoombotlaesies bij muizen beperkt door de uitbreiding van intestinale natural-killer (NK) cellen en T-helper (Th1) cellen te bevorderen en hun migratie naar de tumorplaats te verbeteren,” zei Dr. Pal.

“Het gebruik van orale antibiotica putte het darmmicrobioom uit en verminderde de populatie van intestinale NK-cellen en Th1-cellen. Dit maakte de muizen kwetsbaarder voor tumorgroei. Ze hadden een hogere melanoomtumorlast dan controlemuizen waarvan de darmmicrobiomen intact waren. “