fbpx
Antarctica nog coronavrij, wetenschappelijk onderzoek wordt voortgezet

GFC NIEUWS- Nog maar een enkel land is coronavrij – en dat is Antarctica; het continent van en voor de wetenschap.

Vanaf begin dit jaar zin er weer duizenden onderzoekers aan het werk. Ver weg van familie en vrienden volgen ze de coronacrisis op de voet. De reacties zijn verschillend. Velen willen naar huis, maar anderen blijven er liever tot alles voorbij is. Dat betekent dan weer tot er een medicijn is gevonden.

Zo zorgt het onderzoek van de instabiele Pine Island- en de naburige Thwaitesgletsjer voor verrassingen. Binnen het International Thwaites Glacier Collaboration wordt er vanaf 2018, zowel op de zee als op het land onderzoek over het gedrag van de laatste gletsjer uitgevoerd.

Deze West-Antarctische gletsjer die ook wel de Doomsday gletsjer wordt genoemd, is met een oppervlakte van 192.000 km2 even groot als Engeland. Het probleem is dat in de afgelopen dertig jaar de hoeveelheid ijs die via deze en naburige gletsjers in zee stroomt, bijna is verdubbeld en dat is dan weer een duidelijk signaal van de ernst van de door ons veroorzaakte opwarming van het klimaat.

Satellietwaarnemingen laten zien dat de gletsjers in dit gebied dunner worden en sneller naar zee stromen. Ook vindt er aan de onderkant van het ijs, afsmelting door warm water, plaats. Dit alles zorgt voor een versnelde afvoer van landijs naar de Pine Island Baai van de Amundsenzee.

Als de Thwaitesgletsjer zou instorten dan leidt dit tot een zeespiegelstijging van 65cm. Op dit moment draagt de afvoer van de gletsjer voor 4% bij aan de jaarlijkse mondiale zeespiegelstijging.

Meer

Minder rimpels door groenten en fruit

Een gezonde voeding helpt rimpels te voorkomen. Maar enkel bij vrouwen. En alleen als ze geen wijn drinken, schrijft gezondheid.be. Vrouwen die geen rimpels willen,…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Minder rimpels door groenten en fruit

Een gezonde voeding helpt rimpels te voorkomen. Maar enkel bij vrouwen. En alleen als ze geen wijn drinken, schrijft gezondheid.be. Vrouwen die geen rimpels willen,…

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…