fbpx

Antarctica nog coronavrij, wetenschappelijk onderzoek wordt voortgezet

GFC NIEUWS- Nog maar een enkel land is coronavrij – en dat is Antarctica; het continent van en voor de wetenschap.

Vanaf begin dit jaar zin er weer duizenden onderzoekers aan het werk. Ver weg van familie en vrienden volgen ze de coronacrisis op de voet.

De reacties zijn verschillend. Velen willen naar huis, maar anderen blijven er liever tot alles voorbij is. Dat betekent dan weer tot er een medicijn is gevonden.

Zo zorgt het onderzoek van de instabiele Pine Island- en de naburige Thwaitesgletsjer voor verrassingen.

Binnen het International Thwaites Glacier Collaboration wordt er vanaf 2018, zowel op de zee als op het land onderzoek over het gedrag van de laatste gletsjer uitgevoerd.

Deze West-Antarctische gletsjer die ook wel de Doomsday gletsjer wordt genoemd, is met een oppervlakte van 192.000 km2 even groot als Engeland.

BEKIJK OOK
e-Governance Academy of Estonia zal CBB ondersteunen bij digitalisering registratieprocessen

Het probleem is dat in de afgelopen dertig jaar de hoeveelheid ijs die via deze en naburige gletsjers in zee stroomt, bijna is verdubbeld en dat is dan weer een duidelijk signaal van de ernst van de door ons veroorzaakte opwarming van het klimaat.

Satellietwaarnemingen laten zien dat de gletsjers in dit gebied dunner worden en sneller naar zee stromen.

Ook vindt er aan de onderkant van het ijs, afsmelting door warm water, plaats. Dit alles zorgt voor een versnelde afvoer van landijs naar de Pine Island Baai van de Amundsenzee.

Als de Thwaitesgletsjer zou instorten dan leidt dit tot een zeespiegelstijging van 65cm. Op dit moment draagt de afvoer van de gletsjer voor 4% bij aan de jaarlijkse mondiale zeespiegelstijging.