fbpx

Voedseladditieven kunnen baby’s kwetsbaarder maken voor potentieel levensbedreigende allergieën

GFC NIEUWSREDACTIE- Anorganische nanodeeltjes bleken mogelijk de placentabarrière te passeren en moedermelk binnen te komen, waardoor het risico op voedselallergieën bij zuigelingen toeneemt.

Nanotechnologieën hebben een grote invloed gehad op de voedingsindustrie door verbeteringen in productie-, productie- en verwerkingsmethoden, met als doel voedsel veiliger en gezonder te maken.

Het gebruik van nanodeeltjes in fytosanitaire producten, technische hulpstoffen, levensmiddelenadditieven en oppervlakken die voedsel aanraken, kan echter leiden tot de overdracht van nanodeeltjes aan mensen door consumptie.

Een review onlangs gepubliceerd in Frontiers in Allergy door Mohammad Issa van Université Paris-Saclay en collega’s waarschuwt voor de mogelijke onbedoelde gevolgen voor de gezondheid van significante veranderingen in de voedselproductie door het gebruik van nanodeeltjes.

De review presenteert bewijs dat nanodeeltjes de placentabarrière kunnen passeren en foetussen een hoger risico op potentieel gevaarlijke voedselallergieën kunnen geven.

BEKIJK OOK
Experimenteel antidepressief medicijn kan ook nuttig zijn bij behandeling alcoholgebruiksstoornis

“Vanwege de immunotoxische en biocide-eigenschappen van nanodeeltjes, kan blootstelling de gunstige uitwisselingen van de gastheer-intestinale microbiota verstoren en kan interfereren met de darmbarrière en de darmgerelateerde ontwikkeling van het immuunsysteem bij foetus en pasgeborene,”

“Zei Dr. Karine Adel-Patient, corresponderend auteur van de studie. “Dit kan verband houden met de epidemie van immuungerelateerde aandoeningen bij kinderen, zoals voedselallergieën – een groot probleem voor de volksgezondheid.”

Voedselallergieën treden op wanneer het immuunsysteem overreageert op eiwitten in voedsel.

Kinderen moeten meestal orale tolerantie ontwikkelen, waardoor ze kunnen eten zonder dat hun lichaam voedingseiwitten als een bedreiging behandelt, maar als het immuunsysteem of de darmbarrière wordt aangetast, kunnen ze in plaats daarvan gesensibiliseerd raken en een allergische reactie ontwikkelen.