fbpx

Animal Rights trekt aan de bel: schedel proefapen worden doorboord tijdens hersenexperiment

GFC NIEUWS- Terwijl 79% van de Belgen een verbod wenst op experimenten op apen heeft de overheid in 2019 alleen al bijna 2 miljoen euro gemeenschapsgeld bestemd voor hersenonderzoek met resusapen aan de KU Leuven.
Animal Rights trekt aan de alarmbel en roept de overheid op om de subsidies voor dierproeven aan banden te leggen en het geld van de gemeenschap te investeren in onderzoek naar alternatieven.
Animal Rights is een nieuwe petitie gestart om de KU Leuven apen te redden en organiseert op 1 oktober een stil protest voor de stopzetting van apentesten aan de KU Leuven.
Volgens de organisatie bezorgen de hersenexperimenten de apen veel leed. Om hun hersenactiviteit te kunnen meten, worden alle proefapen ‘gebruiksklaar’ gemaakt. Via boorgaten in hun schedel worden elektroden geïmplanteerd in de hersenen. Met cement wordt een fixatie-staaf of ‘hoedje’ aan de schedel vastgehecht. Dit staafje dient om de kop van de apen te fixeren tijdens de latere hersenmetingen.
De dieren moeten maandenlang zware trainingsprogramma’s doorlopen en worden op strenge waterdiëten gezet om hen te dwingen mee te werken met de onderzoekers.
In 2020 zijn 3 nieuwe dierproefprojecten met resusapen aan de KU Leuven gestart. Maar liefst 12 resusapen zullen de komende 4 jaar zware trainingsprogramma’s doorlopen, ingrijpende hersenoperaties ondergaan waarbij elektroden geïmplanteerd worden in hun brein, en op strenge waterdiëten gezet worden om hen te dwingen mee te werken met de onderzoekers.
Volgens de proefdiernemers aan de KU Leuven zijn experimenten op apen gerechtvaardigd omdat ze nieuwe inzichten leveren over het menselijke functioneren. Op die manier wil de KU Leuven effectieve medicijnen of behandelingen voor de mens ontwikkelen.

BEKIJK OOK
Surinam Airways vlucht PY 994 wijkt uit naar Brussel vanwege dichte mist