fbpx

Angst voor nieuw dodelijk virus uit buurland Brazilië

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- DOOR P. PETERSON, Ph.D.- Er zijn bij sommige critici ernstige twijfels ontstaan over de veiligheidsrisico’s dat een nieuw onderzoek in buurland Brazilië met zich kan meebrengen.

In het staatspark Pedra Branca in Rio de Janeiro zijn vier Braziliaanse wetenschappers van het Fiocruz Instituut actief met het gevangen nemen van vleermuizen. Met netten worden de wilde dieren in de val gelokt om vervolgens virussen te verzamelen en bestuderen.

Critici zijn van mening dat er veel fout kan gaan, net als bij de uitbraak van het coronavirus in Wuhan. Ook toen gingen onderzoeksexperts ervan uit dat alles helemaal veilig verliep tijdens het onderzoek met vleermuizen. De tegenstanders van deze researchmethoden vinden het raadzaam om deze wilde dieren met rust te laten.

BEKIJK OOK
Filmexposé “Diima Doti” bij Nationaal Archief Suriname

Maar voorstanders van het onderzoek hebben een tegenovergestelde zienswijze.

Het doel is volgens hen om andere virussen te identificeren die bij mensen zeer besmettelijk en dodelijk kunnen zijn. Zo zou een nieuwe pandemie voorkomen kunnen worden. De angst voor de uitbraak van nieuwe ernstige ziekten en overlijdensgevallen door het onderzoek met vleermuizen en andere dieren is onterecht, vinden ze.

Foto: unsplash