fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Angst en piekeren in het coronatijdperk: Tips en adviezen

GFC NIEUWS- Naarmate de crisis door het coronavirus voortduurt, worden wij vaker geconfronteerd met slecht nieuws, wat gepaard kan gaan met verschillende (lichamelijke) reacties, gedachten en gevoelens.
Het is belangrijk te weten en te herkennen dat bepaalde reacties normaal en te verwachten zijn binnen de komende dagen en weken. Denk maar aan angst, piekeren en paniek. Een gevoel van hulpeloosheid, problemen met concentreren en slapen, boosheid of irritatie, en een verhoogde aandacht voor veranderingen in het lichaam of aan de gezondheid.
Alhoewel deze reacties in deze periode normaal en te verwachten zijn, zijn er een aantal manieren hoe wij kunnen voorkomen dat de angst en het piekeren verergeren en hoe wijk kunnen voorkomen dat ons dagelijks functioneren daardoor compleet wordt beïnvloed:
Blijf geïnformeerd, maar blijf het nieuws niet constant volgen. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, vooral over wat er in uw gemeenschap gebeurt, zodat u de geadviseerde veiligheidsmaatregelen kunt volgen en uw steentje kunt bijdragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar, er gaat veel verkeerde informatie rond, evenals sensationele berichtgeving die alleen maar tot meer angst kan leiden. Het is belangrijk om kritisch te zijn over wat u leest en bekijkt.
Probeer de tijd die u aan het nieuws besteedt en het aantal bronnen dat u raadpleegt te beperken. Beperk hoe vaak u updates controleert op social media. Voortdurende monitoring van nieuws- en sociale media feeds kan snel dwangmatig worden, wat de angst verder aanwakkert.
Concentreer je op de dingen die je wél kunt controleren. We bevinden ons in een tijd van enorme beroering. Zoveel dingen vallen thans buiten onze controle, waaronder hoe lang de pandemie duurt, hoe andere mensen zich gedragen en wat er in ons land gaat gebeuren. Dat is moeilijk te accepteren, en zo velen van ons reageren door eindeloos op internet te zoeken naar antwoorden en na te denken over alle verschillende scenario’s die zich kunnen voordoen.
Maar, helaas zal deze strategie ons nergens brengen – afgezien van een uitgeput, angstig en overweldigd gevoel. Als u merkt dat u verstrikt raakt in angst voor wat er zou kunnen gebeuren, probeer dan uw focus te verleggen naar dingen die u op dit moment wel kunt beheersen.
U kunt bijvoorbeeld niet bepalen hoe ernstig de uitbraak van coronavirus in uw buurt zal worden, maar u kunt wel stappen ondernemen om uw eigen persoonlijke risico en het risico dat u het onbewust voor anderen vormt te verminderen, zoals:
Regelmatig uw handen wassen met water en zeep of een middel dat ten minste 60% alcohol bevat;
Vermijd het aanraken van uw gezicht (vooral uw ogen, neus en mond);
Zoveel mogelijk thuisblijven, ook als u zich niet ziek voelt;
Het vermijden van drukte en bijeenkomsten van 5 of meer mensen;
Het vermijden van alle niet-essentiële boodschappen;
Twee meter afstand houden tussen uzelf en anderen.
Voldoende slaap krijgen, wat helpt uw ​​immuunsysteem te ondersteunen;
Volgen van de aanbevelingen van gezondheidsautoriteiten;
Plan wat je kunt. Het is normaal dat u zich zorgen maakt over al hetgeen wat kan gebeuren, bijvoorbeeld met betrekking tot uw kinderen thuis, als u zelf of iemand van wie u houdt ziek wordt of als u zelf in quarantaine zou moeten gaan. Hoewel deze mogelijkheden eng kunnen zijn om over na te denken, worden de volgende stappen aanbevolen om op zijn minst een deel van de angst te helpen verlichten:
Schrijft u de specifieke zorgen op die u hebt over hoe het coronavirus uw leven kan verstoren. Als de negatieve gevoelens u beginnen te overrompelen, neem dan een pauze.
Maak een lijst van alle mogelijke oplossingen die u zich kunt bedenken voor uw zorgen. Probeer niet te veel vast te houden aan “perfecte” opties. Vermeld alles wat in u opkomt dat zou kunnen helpen om rond te komen.
In uw lijst van zorgen en mogelijke oplossingen concentreert u zich het liefst op de op de concrete dingen die u zelf kunt oplossen of wijzigen, in plaats van op omstandigheden waarover u geen controle hebt.
Nadat u de opties hebt bekeken, kunt u een actieplan opstellen. Als u klaar bent, leg het dan opzij en weersta de drang om ernaar terug te gaan totdat u het nodig hebt of wanneer de omstandigheden aanzienlijk veranderen.
Probeer ondanks de fysieke social distancing voldoende in contact te blijven met anderen en de eigen ervaringen met elkaar te delen. Dit kan middels telefonische gesprekken, maar ook via verschillende sociale media platformen.
Probeer uw bestaande en eerder gehanteerde structuur en routine te behouden met betrekking tot het slapen en wakker worden, eten, ontspanning, rust en lichamelijke oefening. Wees voorzichtig met het gebruik van alcohol en drugs.
Eventueel kunt u ook andere mensen helpen in deze periode. In deze crisisperiode is het gemakkelijk om verstrikt te raken in uw eigen angsten en zorgen. Maar, het is belangrijk om even diep adem te halen en te onthouden dat we er allemaal samen voor staan. Het helpen van anderen maakt niet alleen een verschil uit voor de gemeenschap, maar het kan ook uw eigen geestelijke gezondheid en welzijn ondersteunen. Veel van de angst die gepaard gaat met deze pandemie komt voort uit het gevoel machteloos te zijn.
Door vriendelijke en behulpzame handelingen naar anderen te richten, kunt u weer een gevoel van controle over uw leven krijgen en kunt u een betekenis en doel toevoegen tijdens deze crisis. Het helpen van anderen kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan donaties aan hulpbehoevenden. Maar, ook sociaal-emotionele ondersteuning, zoals het bieden van troost en een luisterend oor, is aanbevolen.
Het leven van ons allen is plotseling en in een korte periode veranderd. Veelal gaan deze veranderingen en aanpassingen gepaard met verschillende verwachtbare (lichamelijke) reacties, gedachten en gevoelens. In combinatie met onze natuurlijke veerkracht, kunnen de praktische tips en adviezen positief bijdragen aan ons psychisch evenwicht.
Psychiatrisch Centrum Suriname

OOK INTERESSANT
WHO dringt aan op actie in Suriname: “Verbouw voedsel, geen tabak”