Angela Davis, icoon uit de zeventiger jaren, loopt mensenrechtenaward mis vanwege bezwaar pro-Israël-organisaties

Angela Davis, de wereldberoemde Amerikaanse burgerrechtenactiviste die misschien bekender was vanwege haar enorme afro dan om haar politieke activiteiten, was voorgedragen voor een prestigieuze mensenrechtenaward. Na bezwaren van Joodse organisaties werd haar nominatie ingetrokken.

Dat leidde tot een leegloop binnen het bestuur van het Birmingham Civil Rights Institute, dat Davis met de intrekking publiekelijk had vernederd.

Het Instituut had besloten haar de Fred Shuttlesworth Human Rights Award toe te kennen. Het Birmingham Holocaust Education Center liet schriftelijk weten “bezorgd en teleurgesteld” te zijn over de nominatie en andere pro-Israël-beroemdheden lieten eveneens weten het eerbetoon af te wijzen.

Davis staat namelijk bekend om haar pro-Palestina-standpunten. Hoewel zij “hartstochtelijk gekant is tegen antisemitisme” ziet zij haar werk voor “de Palestijnse zaak” in essentie als hetzelfde als de strijd thuis “tegen politiegeweld, het industriële gevangeniscomplex en racisme in bredere zin.”

“Ik heb inderdaad bezwaar gemaakt tegen het beleid en de praktijken van de staat Israël, zoals ik soortgelijk verzet heb geuit tegen de steun van de VS voor de Israëlische bezetting van Palestina en andere discriminerende Amerikaanse beleidsmaatregelen,” schreef ze online.

Drie leden van het bestuur van het Civil Rights Institute stapten vanwege de intrekking op. Davis zelf noemt de beslissing “niet een aanval tegen mij, maar tegen de geest van de ondeelbaarheid van rechtvaardigheid.”

Foto: Facebook

Overige berichten