Andrew Baasaron wil breken met oude politiek, MPH-principe als basis voor wederopbouw Suriname

DOE - Team - 2

In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2025 doet Andrew Baasaron van de A20-combinatie een krachtig beroep op de Surinaamse samenleving om te kiezen voor een nieuwe en hoopvolle koers.

“Suriname staat op een kruispunt,” stelt Baasaron. “We kunnen terugvallen in oude patronen van vriendjespolitiek en korte-termijnbeleid, of we kiezen resoluut voor integriteit, daadkracht en duurzaamheid.”

Volgens Baasaron vormt het zogenoemde MPH-principe – Meritocratie, Pragmatisme en Honesty (Eerlijkheid) – het kompas voor die nieuwe koers.

Dit principe werd ontwikkeld door de gerenommeerde Singaporese denker Kishore Mahbubani en heeft zijn effectiviteit wereldwijd bewezen.

Meritocratie – Talent boven loyaliteit

Baasaron benadrukt dat Suriname barst van het talent, maar dat bekwaamheid vaak ondergesneeuwd raakt door politieke voorkeuren.

“Wij willen een land waarin de meest capabele mensen de leiding krijgen, ongeacht afkomst of partijbinding,” aldus Baasaron. “Suriname verdient leiders op basis van kunde, niet op basis van connecties.”

Pragmatisme – Wat werkt, moet werken

“De uitdagingen van deze tijd zijn complex: klimaatverandering, digitalisering, migratie, voedselzekerheid. Daar kunnen we alleen mee omgaan als we durven te doen wat werkt,” stelt hij.

Hij roept op om te leren van landen als Singapore, Costa Rica en Rwanda en beleid te omarmen dat daadwerkelijk het leven van de burger verbetert, ongeacht politieke afkomst.

Eerlijkheid – De sleutel tot vertrouwen

“Zonder vertrouwen in leiderschap is wederopbouw onmogelijk,” zegt Baasaron. Hij wijst op de noodzaak van transparantie, rechtvaardigheid en open communicatie. “De burger wil geen valse beloften meer, maar eerlijk bestuur. Leiders moeten zelf het voorbeeld geven.”

Waarom MPH nu belangrijker is dan ooit

Baasaron waarschuwt dat het nieuwe bestuur na de verkiezingen geconfronteerd zal worden met immense uitdagingen: een tekort op de begroting, hoge schulden, economische zwakte en een verdeelde samenleving.

“We kunnen deze obstakels niet te lijf gaan met oude politiek. Alleen met moed, visie en het MPH-principe als leidraad kunnen we bouwen aan een welvarend en rechtvaardig Suriname – voor ons en voor de generaties na ons.”

Hij sluit af met een oproep: “Laten we niet dromen van verandering. Laten we haar zijn.”