fbpx

‘And the Oscar goes to:’ Rollende Neymar oogst ridicule bij pers en publiek

Bijna 4% van de speeltijd die hij in Rusland kreeg, lag hij kreunend van de pijn op de grond. Het internet viel dan ook massaal over Neymar: ‘de clown’, luidt samengevat de kwalificatie die de Braziliaan online kreeg.

Statistici van de Zwitserse omroep RTS berekenden dat de ster van Paris Saint-Germain van de 360 ​​ minuten die hij tot nu toe in Rusland heeft gespeeld, bijna een kwartier (14 minuten, om precies te zijn) liggend op de grasmat doorbracht als gevolg van al dan niet voorgewend letsel.

Van zijn grandeur van 2014 is weinig over, nu hij slechts hoon krijgt voor zijn (volgens velen) acteerprestaties op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Zelfs kinderen doen een ‘Neymar’ in een hilarisch filmpje over wat hun rolmodel zou moeten zijn.

Van Schwalbe naar Neymar

Een tiental jaren terug deed de term Schwalbe zijn intrede in voetbalcommentaren. Daarmee werd de bedrieglijke duik aangeduid, waarmee spelers proberen een gekleurde kaart voor de tegenstander uit te lokken.

Als spreekwoordelijke ‘duikers’ worden onder meer genoemd Arjen Robben, Cristiano Ronaldo, Luis Suarez, Pepe, Sergio Ramos.

Maar tijdens het recente WK in Rusland werd de Schwalbe omgedoopt in ‘de Neymar’, vanwege de meer dan theatrale wijze waarop de naamgever zich ter velde stort bij marginaal contact, op een manier die levensbedreigend letsel doet vermoeden.

BEKIJK OOK
President Santokhi kijkt uit naar goed verloop parade en defilé

Publiek, tegenstanders en sportcommentatoren spreken er schande van, en roepen op tot een Oscar voor “Beste voetbalacteur”.

Heeft Neymar een trauma overgehouden aan zijn afschuwelijke blessure bij een vorig WK?

Hij brak enkele rugwervels, toen hij werd getackeld door de Colombiaanse verdediger Juan Zuniga in de kwartfinale van de World Cup in 2014.

Goed nieuws en slecht nieuws

In een interview met ‘The Players’ Tribune’ vertelt hij dat hij na onderzoek in het ziekenhuis twee mededelingen kreeg: “We hebben goed nieuws en slecht nieuws voor je.”

“En ik dacht: eerst het slechte nieuws,” vertelde Neymar aan het blad.

“Het slechte nieuws is: je kunt het WK niet uitspelen. Het is voorbij voor jou.”

“En ik heb zoiets van, ‘Wat is dan het goede nieuws?’”

“Het goede nieuws is dat je later zult kunnen lopen, want twee centimeter opzij en het voetbal was voor jou voorbij.”

Het heeft er veel van dat de populariteit van de vedette lang vóór zijn carrière zal eindigen.

Foto: YouTube