Amerikanen gebruiken witte fosfor in Irak

Het Amerikaanse leger zet brandbommen in tegen islamitische militanten in Irak, onthult de website Dvids. In de brandbommen wordt witte fosfor gebruikt die afschuwelijke brandwonden kan toebrengen.

Dvids is een Pentagonwebsite die informatie uit oorlogsgebieden verzamelt voor de media. Op een filmpje is te zien hoe een Amerikaanse artillerie-eenheid granaten met witte fosfor afvuurt in Irak.

Waarschuwing: deze video bevat beelden die voor sommigen schokkend kunnen zijn

De granaten worden vaak gebruikt om een rookgordijn op te trekken, of om eigen troepen signalen te geven of een gebied te markeren. Wanneer zij in een gebied met veel burgers worden ingezet, kan munitie met witte fosfor veel burgerslachtoffers maken.

Witte fosfor maakt diepe brandwonden en verbrandt het slachtoffer tot op het bot. Het is vanwege de werking sterk controversieel, maar het is niet verboden.

In o.a. 2009 en 2013 ontstond internationaal grote ophef toen bekend werd dat Israël witte fosfor had gebruikt tegen Palestijnse burgers en VN-doelen. Israël had toen bekend gemaakt te zullen stoppen met het gebruik hiervan.

Overige berichten