fbpx

Amerikaanse wapens werden doorgesluisd naar terroristen, zegt rebellenleider

Amerikaanse militaire uitrusting en munitie die president Barack Obama naar Syrië had verzonden voor het bewapenen van gematigde groepen om ISIS te verslaan, werden in plaats daarvan overhandigd aan Al Qaida.

Dat onthulde majoor Anas Ibrahim Obaid, die tegen Fox News beweerde de deal zelf geregeld te hebben. Hij deserteerde in 2012 uit het Syrische leger en sloot zich aan bij de tegenstander.

Obaid zegt dat hij Al Nusra, de plaatselijke tak van Al Qaida, vijf pick-up trucks en munitie gaf in ruil voor bescherming en begeleiding voor hem en zijn manschappen.

Wat vind je van ISIS?

Het materieel had hij in 2015 ontvangen van de VS, als onderdeel van een 500 miljoen dollar kostend programma om een “nieuwe ideologisch gematigde strijdmacht” te trainen en uit te rusten om ISIS te bestrijden.

Om deel te mogen uitmaken van die strijdmacht was niet veel nodig. Kandidaten moesten aantonen dat zij hadden gevochten tegen ISIS en moesten vragen beantwoorden als: “Met welke factie heb je gevochten” en: “Wat vind je van ISIS?”

Een maand na de Nusra-deal trokken de Amerikanen de stekker uit het programma, “maar zij krijgen hun wapens niet terug”, zegt Obaid.

Miljard dollar

In een magazijn heeft hij een arsenaal aan Amerikaanse wapens die hij aan zijn ‘dienstverband’ overhield.

Via strijders zoals hij ging een enorme hoeveelheid Amerikaans wapentuig, dat bedoeld was om de Syrische regering omver te werpen, over in handen van de terroristen die hiermee bestreden hadden moeten worden.

Amerika stopte in 2017, meer dan een miljard dollar verder, met het bewapenen van rebellen.