fbpx

Amerikaanse studenten zamelen geld in voor reparations voor vroegere slaven van hun universiteit

Redactie GFC Nieuws — Studenten van de Georgetown University in Washington DC gaan meer schoolgeld betalen. De meeropbrengst gaat naar een fonds voor reparations voor nazaten van tot slaaf gemaakten. De studenten kozen zelf voor de verhoging.

Ieder semester betaalt elke student 27,20 dollar extra. Het geld is bedoeld als vergoeding voor de nakomelingen van de 272 slaven die de universiteit in 1838 verkocht.

Het besluit werd genomen via een referendum, waar bijna 60 procent van de studenten aan meedeed. Twee derde van hen stemde vóór het fonds.

Het bedrag – 27,20 – verwijst naar de 272 verkochte slaven.

BEKIJK OOK
SLM B737-800 voert vandaag haar eerste regionale vlucht uit

Als de uitslag van het referendum door de universiteit wordt aangenomen, zal het fonds uitbetalingen doen aan de nazaten van de 272 die nu in Louisiana en Maryland wonen.

Critici zeggen dat het bedrag niets zal oplossen, of dat het uit de kas van de school zou moeten komen. Sommige studenten vinden het een “onrechtvaardige morele oplegging” als de betaling verplicht wordt.

Georgetown University verkocht in 1838 een aantal slaven aan plantages in Louisiana, om met de opbrengst schulden af te lossen.