Amerikaanse ‘spion’ in Rusland is ook Brit, Ier en Canadees

De Amerikaanse ex-marinier die in Rusland is aangehouden op verdenking van spionage, blijkt een echte wereldburger. Paul Whelan had, naast zijn Amerikaanse paspoort, ook een Brits, Iers en Canadees paspoort op zak.

De man werd kort voor de jaarwisseling door de Federale Veiligheidsdienst (FSB) gearresteerd in een chique hotel met uitzicht op het Kremlin in Moskou.

Hij werd een paar dagen later beschuldigd van spionage, en kan veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van 10 tot 20 jaar als hij schuldig bevonden wordt.

Diefstal

Whelan is een voormalige marinier die werkte als veiligheidsdirecteur voor BorgWarner, een grote fabrikant van auto-onderdelen in Michigan.

Whelan bezocht Rusland vanaf 2007 regelmatig en zou er deze keer zijn voor de bruiloft van een vriend, verklaart zijn familie.

Hij zou in 2008 oneervol ontslagen zijn bij de mariniers na beschuldigingen van diefstal. Zijn gezin bleek van dit detail, dat openbaar werd gemaakt na zijn arrestatie, niet op de hoogte.

Er werd ook onthuld dat hij burger zou zijn van ten minste vier landen – de VS, het VK, Ierland en Canada – die nu allemaal uitspraken doen over zijn aanhouding.

Londen zegt dat de situatie nauwlettend wordt gevolgd. De Ieren staan klaar om “alle mogelijke en passende assistentie” te bieden.

Amerikaanse media speculeren dat Whelan’s arrestatie bedoeld is om een ruil mogelijk te maken voor Maria Butina, de Russin die onlangs in de VS werd veroordeeld voor spionage.

 

Overige berichten