fbpx

‘Amerikaanse sancties zijn onwettig, niet slim en nutteloos’ zegt VN-topper

Redactie GFC Nieuws — Er zijn maar weinig landen die niet gebukt gaan onder de Amerikaanse zweep van strafmaatregelen. Als militair ingrijpen niet handig is, zijn economische sancties de automatische tweede keus van de VS. Maar economische straffen treffen vooral de weerloze bevolking, zegt een hoge medewerker van de Verenigde Naties.

Iran, Liberia, Wit-Rusland, Venezuela: waar de VS zijn wil niet kan doordrijven, wordt de sanctiezweep tevoorschijn gehaald.

Minstens een kwart van de wereldbevolking heeft te maken met Amerikaanse sancties en kan hierdoor minder goed voorzien in het levensonderhoud.

Sancties onwettig

“Deze sancties zijn onwettig volgens het internationaal recht. Zij zijn niet het resultaat van een beslissing van de [VN] Veiligheidsraad” zegt Idriss Jazairy, speciale VN-rapporteur voor de negatieve invloed van dwangmaatregelen.

Jazairy noemt de Amerikaanse sancties tegen Iran “de meest beperkende in de wereld.” De luchtvaart-, bank-, energie-, scheepvaart- en militaire sectoren van de Islamitische Republiek worden hier allemaal door getroffen. Andere landen mogen geen zaken doen met Teheran.

Amerika trok zich terug uit de Iran-deal omdat Iran bezig zou zijn met het ontwikkelen van kernwapens. Maar de Amerikaanse inlichtingendiensten rapporteerden dat Iran geen kernwapens heeft en ook niet bezig die te maken.

Niet slim

Het gevolg is dat de burgers van Iran enorm lijden. “Ik vind dat niet eerlijk. Het is prima als je het niet eens bent met een politiek leiderschap en dat probeert op te lossen of daarover te onderhandelen. Maar om de bevolking hieronder te laten lijden, is niet eerlijk.”

BEKIJK OOK
Tijdens ECD-controle in Latour en Helena Christinaweg diverse overtredingen geconstateerd

De VN-rapporteur noemt het ook “niet slim” om een politiek systeem met sancties proberen te veranderen: “Je verstevigt alleen maar het systeem dat je probeert te veranderen!”

Hij noemt de strafmaatregelen tegen Cuba. Amerika verbood de export van praktisch alle producten uit dat land, om de regering van Fidel Castro ten val te brengen.

Nutteloze blokkade

Vier decennia later zijn de socialisten er nog steeds aan de macht. Het Cubaanse volk ging rond hun leiders staan en verzette zich tegen el bloqueo.

In Venezuela gebeurt iets vergelijkbaars. De economie van het land is zwaar getroffen door nieuwe Amerikaanse sancties die erop gericht zijn oppositieleider Juan Guaidó aan de macht te brengen.

Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, waarschuwde dat deze sancties “kunnen bijdragen aan het verergeren van de economische crisis” en “gevolgen zullen hebben voor de basisrechten en het welzijn van mensen”.