Amerikaanse primeur: Iraanse Revolutionaire Garde komt mogelijk op terroristenlijst

Redactie GFC Nieuws — Amerika wil het Iraanse leger aanmerken als terroristische organisatie. Als dat gebeurt, zal het voor het eerst zijn dat een compleet leger op de terroristenlijst komt. Het Pentagon is bang dat zo’n stap als een boemerang terug zal slaan. Andere landen zouden namelijk het Amerikaanse leger eveneens kunnen aanmerken als terreurorganisatie.

De Wall Street Journal (WSJ) vermoedt dat de maatregel al op maandag zou kunnen ingaan. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde daar geen opheldering over verschaffen.

Experts vragen zich af of het veel zou uitmaken wanneer de Islamitische Revolutionaire Garde formeel als terreurorganisatie zou worden aangemerkt.

Het leger ondergaat reeds zware sancties omdat het terroristen zou ondersteunen, Iran wordt aangemerkt als land dat terrorisme ondersteunt.

Richard Nephew, schrijver van The Art of Sanctions, vindt niet dat de stap in lijn is met de betreffende wet. Die zou namelijk gericht zijn op personen en instanties die geen deel uitmaken van een staat.

Foto: Wikipedia