fbpx

Amerikaanse oorlogsmisdaden zullen nooit worden berecht, zegt prof

Worden de voormalige Amerikaanse president George W. Bush en zijn vicepresident Dick Cheney dan toch berecht door het Internationaal Strafhof?

Hoofdaanklager Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof in Den Haag vroeg vrijdag toestemming om een onderzoek te beginnen naar mogelijke oorlogsmisdaden die na 1 mei 2003 zouden zijn gepleegd in Afghanistan. De VS is weliswaar geen lid van het Strafhof, maar Afghanistan is dat wel en daarom zou vervolging toch mogelijk zijn.

Bij zo’n onderzoek zou ook – vooral – de VS in beeld komen. Maar wie zich al veertien jaren afvraagt waarom de oorlogsmisdaden in Afghanistan (waarvan sommige plegers zelfs zwart op wit hebben toegegeven die te hebben gepleegd) nooit zijn vervolgd, hoeft ook nu niet te juichen.

“Het zal eerst vriezen in de hel voor één Amerikaan wordt vervolgd” zegt Francis Boyle, internationaal hoogleraar in de rechten aan de Universiteit van Illinois.

Hij beschouwt het verzoek om te mogen vervolgen als een politieke propagandastunt, en denkt dat Bensouda echt niet van plan is Amerikanen voor de rechter te brengen.

OOK INTERESSANT
Start fysieke registratie koopkrachtversterking in Commewijne, Coronie en Nickerie

Boyle wijst erop dat de enigen die tot nu toe voor deze zogenaamde “wittemansrechtbank” zijn verschenen, zwarte Afrikanen zijn. Er zijn daar nooit Amerikanen, NAVO-leden, burgers uit Groot-Brittannië of Israël vervolgd.

Hij noemt het Strafhof een “westers, racistisch, imperialistisch instrument dat wordt gebruikt tegen Afrika”, wat de reden zou zijn waarom enkele Afrikaanse landen (en Rusland) hun lidmaatschap opzegden.

En daarom, zegt professor Boyle, zal deze rechtbank nooit Amerikanen vervolgen: “Het zal eerst vriezen in de hel vóór wij Bensouda dat zien doen”, denkt hij.