fbpx

Amerikaanse leerkracht ontslagen omdat hij jongen als meisje blijft aanspreken

Een leerkracht in de Amerikaanse stad West Point (Virginia) is ontslagen omdat hij consequent een transgender jongen als meisje bleef aanspreken. De onderwijzer zegt dat hij als christen niet anders kan.

Een leerling van groep 9 schreef zich als meisje in op de West Point High School. Tijdens een schoolvakantie onderging zij een geslachtsverandering en kwam als jongen terug op school.

Peter Vlaming (47), leraar Frans,  noemde hem wel bij zijn nieuwe voornaam, maar bleef hem tegenover anderen omschrijven als “zij” en “haar”.

Ook toen zijn werkgever Vlaming, die al zeven jaren les gaf op de school, daarop aansprak, zei hij dat zijn christelijke geloof hem verbood een leerling die hij als vrouw zag, aan te spreken als man.

Vlaming stemde ermee in om de nieuwe, mannelijke naam van de scholier te gebruiken. Maar hij probeerde woorden als “hij” of “zijn”, “zij” of “haar” te vermijden in aanwezigheid van de pupil. De student zei dat hij zich hierdoor ongemakkelijk en uitgesloten voelde.

OOK INTERESSANT
Minister Mac Andrew en VSW bespreken knelpunten

De advocaat van de leerkracht zegt dat diens grondwettelijke rechten zijn geschonden. “Een van die rechten is om vrij te zijn om niet gedwongen te worden iets te zeggen dat je in strijd is met je geweten,” zegt advocaat Voyles.

Zijn cliënt zegt dat hij geprobeerd heeft een oplossing te vinden op basis van ‘wederzijdse tolerantie’. Het besluit van het schoolbestuur heeft niets te maken met tolerantie, zegt Vlaming: “Dat is dwang”.

Foto: West Point High School