De crash van Air India vlucht 171 op 12 juni 2025 roept steeds meer vragen op. Volgens Amerikaanse luchtvaartexperts is het vrijwel uitgesloten dat het om een technisch ongeluk gaat.
De aanwijzingen wijzen eerder op een opzettelijke actie van een van de piloten.
De motoren van het toestel vielen uit kort na het opstijgen. Niet doordat ze uitvielen, maar omdat beide brandstofschakelaars handmatig in de ‘cutoff’-positie zijn gezet.
Eerst de linker op 42 seconden, daarna de rechter op 43 seconden na opstijgen. Gezagvoerder en analist Steve Scheibner noemt dat scenario “praktisch onmogelijk door toeval”.
Volgens hem is het vrijwel uitgesloten dat beide schakelaars per ongeluk of door een defect tegelijk worden uitgeschakeld. “Dit zijn stevige, mechanisch vergrendelde hendels. Je moet ze bewust bedienen.”
De gesprekken in de cockpit maken het nog opvallender. Eén piloot vraagt: “Why did you cut off?” waarop de ander antwoordt: “I did not.”
Volgens analisten wijst dat erop dat een van de piloten zich bewust was van een handeling die niet had mogen gebeuren.
In plaats van direct beide schakelaars terug te zetten, werd er gepraat en pas tien seconden later werd de brandstoftoevoer hersteld. “Die tijd was voldoende om het toestel onbestuurbaar te maken,” aldus Scheibner.
Ook Dan Grider, een ervaren Amerikaanse piloot, sluit zich aan bij Scheibner. In zijn analyse zegt hij: “Het feit dat er überhaupt een discussie plaatsvindt in plaats van directe actie, maakt het verdacht. Dit is geen moment voor vragen, maar voor handelen.”
Grider noemt het moment waarop het ‘Mayday’-signaal wordt uitgezonden ook opvallend: “Het klonk te beheerst, te berekend. Alsof het gerepeteerd was.”
Volgens Grider wijst alles erop dat de gezagvoerder in de linkerstoel en niet de copiloot die de start uitvoerde – de schakelaars uitzette.
Vanuit India klinkt een ander geluid. De Indian Commercial Pilots’ Association (ICPA) en ALPA India verwerpen de zelfmoordtheorie resoluut. Zij verwijzen naar een waarschuwing van de FAA uit 2018 over mogelijke defecten aan brandstofschakelaars.
Maar volgens Scheibner en Grider is het vrijwel onmogelijk dat beide schakelaars precies tegelijk mechanisch falen, en dan ook nog na liftoff, wanneer het toestel al los is van de grond.
Grider wijst ook op culturele factoren. In sommige delen van de wereld, waaronder India, rust een sterk taboe op het erkennen van zelfmoord, zeker als het gepaard gaat met het verlies van honderden andere levens.
“De druk om het verhaal af te zwakken of af te leiden is groot. Er wordt vaag gebleven over wie welke zin in de cockpit uitsprak. Dat is volgens mij bewust.”
Ook in Suriname is het onderwerp gevoelig. GFC Nieuws ontving meerdere verontwaardigde reacties uit de Hindostaanse gemeenschap, waar velen het ondenkbaar vinden dat een Indiase piloot doelbewust mensen zou meenemen in zijn dood.
Intussen roept de Indiase minister van Luchtvaart op tot terughoudendheid. Het voorlopige onderzoeksrapport trekt nog geen definitieve conclusie.
Er wordt onder meer gekeken naar de mentale gezondheid van gezagvoerder Sabharwal, maar bevestigd bewijs van psychische problemen is er tot nu toe niet.
Toch lijken internationale experts steeds duidelijker richting één verklaring te wijzen: dit was geen ongeluk, maar een berekende daad.

Jennifer is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.