Amerikaanse drugsbestrijder verdient vermogen door samenwerking met drugscriminelen

Redactie GFC Nieuws

Een agent van de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency (DEA) is schatrijk geworden dankzij de inkomsten van Colombiaanse drugshandelaren. De DEA vreest dat een groot deel van het werk in de regio door deze affaire verloren is gegaan.

Jose Irizarry genoot vanwege eerdere successen groot vertrouwen bij zijn bazen van de drugsbestrijdingsdienst. Hierdoor had hij veel armslag en kon hij in hoge mate zijn eigen gang gaan.

De (inmiddels voormalige) drugsbestrijder zorgde dat gelden van de onderwereld schoongewassen werden om in de bovenwereld gebruikt te kunnen worden. Dat deed hij met hulp van zijn schoonfamilie, schrijft de New York Post.

De (tweede) vrouw van Irizarry is namelijk familie van Diego Marin, de “smokkelkoning” van Colombia en een van de grootste money launderers in dienst van de drugsbaronnen.

Miljoenen

De DEA-man zorgde ervoor dat er voor hem flink wat aan de strijkstok bleef hangen. Hij reisde altijd eerste klas, droeg dure merkkleding en gaf wilde feestjes met schaars geklede dames van plezier.

Op zijn parties verschenen veel collega’s en zelfs minstens één leidinggevende, in strijd met de voorschriften van de DEA.

Irizarry opende samen met Gustavo Yabrudi, die voor hem werkte als informant, diverse bankrekeningen waarop de drugsbazen hun omzetten stortten. Daar werden spullen van gekocht, die in Colombia werden verkocht.

Hij stelde valse bevelen van de DEA tot inbeslagname op om daarmee cash op te nemen. De twee mannen kregen hierdoor miljoenen dollars in handen.

De DEA probeert nu te achterhalen of Irizarry zijn contacten bij de onderwereld heeft gebruikt om criminelen te arresteren; hij gebruikte waarschijnlijk zijn macht om criminele tegenstanders van Diego Marin op te pakken.

Yabrudi bekende dinsdag in Florida dat hij had meegedaan aan het complot. Het is niet duidelijk of Irizarry ook zal worden vervolgd.

Overige berichten